16:42:59 23.02.2024
Stiri

A vrut să-și „cumpere” libertatea cu 100 000 de euro, dar va sta cel puțin opt ani la pușcărie: Fostul președinte al Federației de Baschet, condamnat pentru escrocherie, după ce și ofițerul CNA care urma să-i măsluiască dosarul a ajuns după gratii

Actualitate 27.11.2023 15:30 Vizualizări1712 Autor: Ziarul National
A vrut să-și „cumpere” libertatea cu 100 000 de euro, dar va sta cel puțin opt ani la pușcărie: Fostul președinte al Federației de Baschet, condamnat pentru escrocherie, după ce și ofițerul CNA care urma să-i măsluiască dosarul a ajuns după gratii
Poză simbol


Fostul președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova, Octavian Vucol, a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la opt ani de închisoare pentru escrocherie, după ce i-a provocat unui cetățean al Slovaciei o pagubă de 210 mii de euro.

Cauza penală pe numele său a fost pornită în luna februarie 2016 de către Centrul Național Anticorupție (CNA). Condamnatul era cât pe ce să scape nevinovat, după ce un ofițer CNA a pretins și primit, în anul 2016, suma de 100 de mii de euro pentru a influența urmărirea penală și a obține o decizie favorabilă în interesul președintelui Federației de Baschet. Ofițerul a fost condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari, în baza autodenunțului depus de Vucol.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, președintele Federației de Baschet din R. Moldova a pus în practică, în anul 2014, o schemă de delapidare a unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, sub pretextul construirii unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău pe un teren ce nu-i aparținea.

„În urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei i-a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 210 mii de euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari. Judecarea cauzei a durat mai mult 7 ani, cauza fiind examinată în procedură generală, așa cum persoana nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor incriminate”, explică procurorii.

Pe lângă cei opt ani de închisoare, instanța a dispus încasarea din contul acestuia, în beneficiul slovacului păgubit, a sumei de 175 de mii de euro.

Judecătorii au condamnat în același dosar alți doi inculpați pentru favorizarea infracțiunii, dar aceștia au fost eliberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md