02:42:18 18.08.2019
 
Stiri

A fost stabilit modul de CALCULARE și de raportare a SALARIILOR angajaților din sectorul bugetar

Economie 13.12.2018 11:00 Vizualizări1976 Autor: Ziarul National
A fost stabilit modul de CALCULARE și de raportare a SALARIILOR angajaților din sectorul bugetar

Modul de calculare, de raportare, de determinare și de stabilire a salariului angajaților din sectorul bugetar a fost aprobat de Guvern.

Executivul a elaborat o serie de regulamente privind modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, a sporului de performanță, a salariului pe oră, dar și cel mediu lunar pentru angajații în sectorul bugetar, pentru o implementare eficientă a reformei salarizării.

Stagiul de muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare va fi determinat în funcție de categoriile de angajați în sectorul bugetar: funcționari publici, cadre didactice, personal medical, serviciu diplomatic, angajați cu statut special în sistemele de apărare și de ordine publică.

A fost prevăzut și modul de calculare a salariului mediu lunar până la aplicarea legii salarizării, a plăților compensatorii și a diferenței de salariu, în condițiile în care după aplicarea reformei - unii angajați vor primi un salariu lunar mai mic decât anterior. Aceste plăți vor fi recalculate proporțional timpului efectiv lucrat.

De asemenea, Guvernul a aprobat condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţământ cu autogestiune financiar-economică. Astfel,salariul lunar al acestei categorii de angajați va fi constituit din partea fixă în care se include salariul de bază, stabilit conform grilei de salarizare, sporul lunar pentru deținerea titlului științific și științifico-didactic, sporul lunar pentru deținerea titlului onorific și partea variabilă care cuprinde sporul de performanță, dar și sporurile cu caracter specific.

Personalul din instituțiile de învățământ poate beneficia de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, sporuri pentru munca suplimentară, pentru munca de noapte și pentru munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare și în zilele de repaus, precum și de premii unice.

Mijloacele necesare pentru sporurile specifice vor fi asigurate și planificate anual de către instituții, în funcție de resursele financiare disponibile. Mecanismul de stabilire a sporului de performanță, pentru acordarea căruia se planifică mijloace în limita a 10% din suma anuală a salariilor de bază la nivel de instituție, precum și a altor tipuri de sporuri se va aproba printr-un act administrativ intern al instituției.

Guvernul a elaborat și promovat legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Potrivit reformei, nici un angajat din sectorul bugetar nu va avea un salariu mai mic de 2000 de lei. Totodată, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu de 33, cum este în prezent.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţă socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Rustin 13.12.2018 15:12

Ce bine aici asta că avem siguranța precisă și frumoasă că aceste salarii sunt majorate și nu doar pe hârtie.

Sandu 13.12.2018 15:24

Acum vor avea salarii mai mari.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md