15:38:52 24.04.2024
Stiri

A decedat Nadejda Brânzan, una dintre vocile puternice ale Parlamentului Independenței: „Nici în cele mai rele vise nu puteam admite situația în care s-au pomenit cetățenii. Un stat eșuat, îmbibat cu corupție, cu instituțiile capturate...”

Actualitate 25.05.2020 22:35 Vizualizări2505 Autor: Ziarul National
A decedat Nadejda Brânzan, una dintre vocile puternice ale Parlamentului Independenței: „Nici în cele mai rele vise nu puteam admite situația în care s-au pomenit cetățenii.  Un stat eșuat, îmbibat cu corupție, cu instituțiile capturate...”


Nadejda Brânzan, deputat în primul Parlament, a decedat astăzi la vârsta de 71 de ani.

De profesie medic, Nadejda Brânzan a fost una dintre vocile puternice ale Parlamentului Independenței, care a militat pentru reunirea celor două state românești.

Redăm mai jos unul dintre articolele de opinie publicate de către Nadejda Brânzan în Ziarul NAȚIONAL, care redă prin excelență zbuciumul unui om de stat care a vrut binele acestui „colțișor de rai”:

Declarația de Independență a fost adoptată la 27 august 1991, dar mișcările de eliberare națională au cuprins toate republicile sovietice câțiva ani mai înainte. R. Moldova nu a fost o excepție.

Împreună cu Republicile Baltice, am fost lideri la evenimente și proteste. Imperiul Sovietic se clătina. Puciul din 19 august a fost pornit cu scopul de a opri dezmembrarea Uniunii Sovietice. Dar ca un bumerang a lovit în ei și a grăbit dispariția URSS. Până la 27.08.1991, Primul Parlament ales democratic pe circumscripții uninominale a adoptat pași concreți spre independență cu mult timp înainte.

1.La 27 aprilie 1990, la doar zece zile de la convocarea primei ședințe, a fost adoptat Tricolorul ca Drapel de Stat, anulând prin acest act simbolul de stat al Uniunii Sovietice.

2.La 23 iunie 1990, a fost adoptata Legea cu privire la Suveranitate, în care a fost stipulată supremația legilor Moldovei asupra celor unionale.

3. Stema de stat a fost aprobată la 3.XI. 1990.

4. În 23.05.1991, a fost schimbată prin Legea nr.58 denumirea RSSM cu Republica Moldova.

Având la bază aceste premize, cât și adoptarea Legii Privatizării și elaborarea de către comisie a proiectului noii Constituții a R. Moldova, am avut încrederea că, cu potențialul intelectual profesionist, vom fi capabili să aducem la putere oameni integri ce își iubesc pământul și neamul cu care vom reuși:

a)Să construim la prima etapă un stat mic, cu o economie bine pusă la punct și oameni liberi, stăpâni la ei acasă și fericiți.

b)Crearea condițiilor favorabile pentru etapa a doua de întregire a Neamului Românesc și Reunirea cu Țara.

La întrebarea cum apreciați realizările statului R. Moldova în această perioadă, pot răspunde că nici în cele mai rele vise de coșmar nu puteam admite situația de astăzi în care s-au pomenit cetățenii.

Un stat eșuat, îmbibat cu corupție, cu instituțiile capturate, justiția selectivă. Îmbogățirea unui cerc îngust de profitori ce au acaparat proprietățile statului, furtul din sistemul bancar, devalizarea monedei naționale, scumpiri la mărfuri și servicii, sărăcirea populației, emigrarea masivă a tinerilor, sate pustiite cu oameni triști. Toate aceste necazuri sunt rezultatul unei clase politice pentru care cele mai importante sunt interesele de clan, cumetrism, nănășism. Drept confirmare este adunătura din actualul Parlament care se intutulează alianță... Acest Parlament nu mai exprimă interesele alegătorilor și, deci, nu au nicio legitimitate.

Situația s-a creat pe parcursul anilor, începând cu alegerile din 1994, an în care la putere a venit masiv Partidul Democrat Agrar constituit din foști nomenclaturiști cu 56 de mandate și interfrontul cu 26 de mandate. Rapid au votat:

1. Aderarea la CSI, mocirla din care nu putem nici azi ieși, din care ne-am ales:

a) Cu republica transnistreană, armată străină pe teritoriul RM, cu vizitele lui Rogozin, care spune că tancurile nu au nevoie de viză;
b) cu bătaie de joc de țăranii din satele moldovenești, cărora le este îngrădit dreptul de a-și prelucra terenurile agricole;
c) cu școlile moldovenești fără condiții normale de studii;
d) gaze cele mai scumpe, embargouri la produsele agricole ș.a.

2. Formarea Autonomiei Găgăuze care ne va crea probleme și pe viitor în calea realizării idealului nostru național.

3. Adoptarea unei Constituții cu multe carențe, care creează mai multe probleme.

4. Începutul privatizării din care cetățenii s-au ales doar doar cu bonurile patrimoniale, iar șmecherii cu proprietăți, fabrici, magazine și alte bunuri.

Venirea la putere în 2001 pentru 9 ani a comunistilor, care au transformat republica semi-prezidențială în parlamentară cu dominația unui singur om, care a fost stăpân pe toate și toți. Privatizările au continuat, un cerc mic se îmbogățea din anturajul șefului. La sfârșit de mandat, președintele, venit în post ca pensionar sovietic, împreună cu familia au devenit milionari. S-a privatizat hotelul „Codru” pe când ministrul Economiei era Igor Dodon, iar prim-ministru Zinaida Grecianîi, beneficiar fiind Vladimir Plahotniuc. Vladimir Voronin și-a crescut clasa politică ce astăzi se află la guvernare, care și-a trădat tatăl adoptiv. Astăzi îi vedeți în aliantă de guvernare, la care au aderat cu hurta.

Alianța pentru Integrare Europeană venită la putere în 2010, de la care cetățenii așteptau schimbări spre bine, s-a compromis, căci interesele de grup au prevalat. Concesionarea Aeroportului Chișinău, furtul miliardului, sărăcirea cetățenilor, corupția la toate nivelurile a fost posibilă în condițiile în care instituțiile de drept și reglementare nu au fost preocupate de marea corupție și hoții, fiind și ele capturate și puse în slujba oligarhatului.

Actualul Parlament a pus capac la toate principiile și valorile. Se vând și se cumpără la pachet.

Avem un stat eșuat, captiv, un oligarhat care promovează stabilitatea de cimitir. Adunătura parlamentară, intitulată Alianța pentru Integrare Europeană, formată din rămășițe din diferite partide nu ne reprezintă pe noi, cetățenii. Cum putem crede că majoritatea copiilor adoptivi ai lui Voronin au devenit într-o singură zi proeuropeni? Nu avem o opoziție parlamentară. Igor Dodon cu partidul său mimează opoziția. El îl atacă doar pe Mihai Ghimpu.

Nu poate el fi în opoziție cu Plahotniuc cu care a colaborat la privatizarea hotelului „Codru”, pe când reprezenta Partidul Comuniștilor. Din presă am aflat că Dodon, un funcționar de stat, a reușit să-și construiască o casă în 2013. Nici Partidul Democrat nu vede în Dodon o opoziție serioasă. Se joacă de-a opoziția. Alegerile președintelui vor scoate în evidență fața reală a actualei clase politice.

Ce-i de făcut pentru redresarea situației economice, politice și sociale în R. Moldova? Situația economică și socială sunt derivate ale celei politice. Peștele de la cap se stică. Cel mai important este schimbarea totală a actualei clasei politice, care a adus R. Moldova la criza cu care se confruntă cetățenii. Începutul trebuie să fie alegerea președintelui R. Moldova, ca mai apoi să urmeze alegeri parlamentare anticipate.

Dar pentru ca schimbarea să se producă este necesar ca noi, cetățenii, să dăm dovadă de demnitate, să ne învățăm a alege grâul de neghină, să nu ne vindem votul pentru trei arginți din miliardul furat. Să nu distrugem viitorul copiilor și nepoților noștri, care vor pleca masiv peste hotare, dacă și de data aceasta ne vom lăsa mințiți. Să nu aducem la putere pe nimeni din cei care sunt și au fost la putere și nu au făcut nimic pentru țară și popor.

Stimați concetățeni, astăzi, pentru a plăti salarii și pensii, Guvernul împrumută de la băncile comerciale, credite pe care vor trebui să le restituie copiii noștri.

Fac un apel către intelectualitatea cu verticalitate și demnitate: Să nu uităm că Nicolae Bălcescu a spus că menirea intelectualului este de a lumina poporul. Să nu rămânem indiferenți față de soarta acestei palme de pământ pe nume frumos „Basarabia”. Să fim activi fiecare la locul lui de trai. A sosit timpul când e de datoria noastră să ne implicăm pentru a deschide o filă nouă, curată în istoria multpătimitului nostru plai pentru a-l preface într-un colțișor de rai.

Nadejda Brânzan, deputat în primul Parlament al R. Moldova, 31 august 2016


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md