Zelenski își exprimă recunoștința pentru „sprijinul militar” din partea României: Există informații pe care nu le putem face publice; Parteneriatul nostru – un factor de stabilitate în Europa


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți, la Palatul Cotroceni, ajutorul militar și umanitar pe care România l-a acordat Ucrainei, în timp ce a fost asigurat de președintele Klaus Iohannis că România va continua sprijinul consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării.
„România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră“, a spus Zelenski, într-o conferință comună de presă cu Klaus Iohannis, la finalul convorbirilor bilaterale prilejuite de prima vizită în România a președintelui ucrainean, transmite Calea Europeană.
Cei doi șefi de stat au susținut declarații de presă după ce au semnat o declarație politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic. „Parteneriatul dintre România și Ucraina este un factor de stabilitate în Europa și dincolo de aceasta“, a spus liderul ucrainean.
Întrebat despre sprijinul concret pe care l-a solicitat României și președintelui Iohannis, Zelenski a adoptat o poziție rezervată.
„Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”, a punctat el, cunoscut fiind faptul că liderul de la Kiev a enunțat aceste cerințe sprijin către aliații NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat marți la București pentru prima sa vizită în România în calitate de președinte, care coincide implicit și cu prima vizită în țara noastră de când Rusia a declanșat invazia sa militară împotriva Ucrainei, liderul de la Kiev pășind pe sol românesc cu mesajul că „România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul”.
După întrevederea cu Klaus Iohannis, liderul de la Kiev are întrevederi cu conducerea Parlamentului, respectiv cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și șeful Camerei Deputaților, Alfred Simonis, precum și o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
Vizita lui Zelenski la București are loc într-un context mai larg, fiind prima deplasare a liderului de la Kiev într-o capitală străină după ce un alt conflict a izbucnit pe scena internațională ca urmare a atacurilor fără precedent cu rachete al organizației teroriste Hamas asupra Israelului, urmate de ofensiva israeliană.
De asemenea, vizita are loc și în condițiile în care România a asigurat tranzitul către piețele internaționale a 65% din totalul cerealelor ucrainene. Bucureștiul a participat la identificarea unei soluții, în parteneriat cu Comisia Europeană, prin crearea unui sistem de autorizare a exporturilor cu scopul de a proteja fermierii români și de a evita prelungirea restricțiilor importurilor cerealelor ucrainene, o poziție păstrată de state precum Polonia, Slovacia și Ungaria, mai notează Calea Europeană.
Totodată, la summitul NATO de la Vilnius, România s-a alăturat coaliției F-16 de sprijinire a Ucrainei, prin decizia de a crea hub de antrenament transatlantic pe teritoriul României prin care piloții români, din celelalte țări NATO și cei ucraineni să fie instruiți pe avioane de luptă F-16.













































































