Vrem acces în Parlament!


Campania „Vrem acces în Parlament!”, pe care a inițiat-o acum doi ani Centrul pentru Jurnalism Independent, a fost astăzi reluată, pentru a sensibiliza deputații față de îngrădirea accesului jurnaliștilor la ședințele în plen.
În 2014, au fost invocate diferite pretexte pentru a nu soluționa această problemă. În anul 2015, în cadrul primului Forum al Mass-Media din Moldova, președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirma că „nu a fost o decizie ușoară” (aceea de a nu permite jurnaliștilor accesul la ședințele plenare - n.n.), dar că deputații sunt dispuși să îmbunătățească condițiile de lucru pentru jurnaliștii acreditați la Parlament, de exemplu, să le ofere cafea, sau locuri de parcare pentru biciclete. În anul 2014, un alt deputat declara în plenul Parlamentului că pentru rezolvarea acestei chestiuni erau necesare două mii de lei, toate deficiențele constând în mutarea unor cabluri.
„Dacă de vină este lipsa de cabluri, Centrul pentru Jurnalism Independent vă oferă 15 metri de cablu, pentru a soluționa problema”, cu acest mesaj jurnaliștii și-au reînnoit protestele din fața sediului Parlamentului.
Mai mulți jurnaliști, de la diferite instituții de presă, au venit să susțină campania și au declarat că și-ar dori mai multă transparență și libertate la ședințele deputaților, pentru a putea filma și fotografia pe cine consideră ei. Acum deputații sunt cei care decid ce imagini să dea jurnaliștilor.
Jurnaliștii au semnat o nouă petiție în care cer conducerii Legislativului să-și onoreze promisiunile ce țin de crearea unor condiții mai bune de muncă pentru presă.
„Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului, precum și plasarea acestora într-o încăpere fără condiții adecvate de muncă, constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului la muncă. Totodată, aceste acțiuni contravin principiului transparenţei procesului decizional”, se menționează în petiție.
Mesajul Centrului pentru Jurnalism Independent și cei 15 metri de cablu au fost transmise Cancelariei Parlamentului. Acțiunile de protest vor continua în fața sediului Legislativului de fiecare dată când vor se vor întruni deputații.









































































