06:08:37 26.04.2024
Stiri

Vladimir Socor atrage atenția că proiectul de REZOLUȚIE propus în Congresul SUA cu referire la R. Moldova „seamănă cu poziția Rusiei”: „Conexează retragerea trupelor rusești din R. Moldova cu negocierea unui statut special pentru Transnistria”

Actualitate 10.11.2021 09:42 Vizualizări2183 Autor: Ziarul National
Vladimir Socor atrage atenția că proiectul de REZOLUȚIE propus în Congresul SUA cu referire la R. Moldova „seamănă cu poziția Rusiei”: „Conexează retragerea trupelor rusești din R. Moldova cu negocierea unui statut special pentru Transnistria” RFE/RL
Analistul occidental Vladimir Socor


Analistul occidental Vladimir Socor se arată sceptic vizavi de proiectul rezoluției propus Congresului SUA de către congressmanul William Keating, prin care Federația Rusă este îndemnată să-și retragă trupele și armamentul stocat în raioanele de est ale teritoriului suveran al R. Moldova.

În document este stipulat, pe lângă cerința la adresa Moscovei, și faptul că autoritățile americane „continuă să susțină procesul de negociere 5+2 ca format organizat și constructiv pentru stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul unei R. Moldova întregi teritorial și suverane”.

„Acest proiect de rezoluție, propus în Congresul USA, conexează retragerea trupelor rusești din R. Moldova cu negocierea unui statut special pentru Transnistria. Această conexare seamănă cu poziția Rusiei, ceea ce este, de fapt, o condiționare”, atrage atenția analistul de la Fundația Jamestown din Washington.

CITIȚI și DOC // O rezoluție în susținerea R. Moldova a fost propusă spre aprobare în CONGRESUL SUA. Americanii solicită RUȘILOR să-și retragă trupele și ARMAMENTUL de pe teritoriul suveran al R. Moldova

Într-un comentariu oferit Ziarului NAȚIONAL, Vladimir Socor punctează că congressmanul-autor al proiectului este „o figură obscură, cu antecedente minime în politica externă”.

„Cumva a descoperit R. Moldova. El poate chiar dorește sincer să ajute, dar cu cine s-a consultat, propunând acest proiect? Da, State Department spune din când în când, automat, poezioara cu statutul special al Transnistriei. Dar nu presează, nu face publicitate din aceasta. Ar fi foarte dăunător dacă o rezoluție a Congresului american ar susține ideea statutului special. Ar submina poziția actualei guvernări la negocieri, care nu vorbește despre statut special. Și ar contrazice flagrant poziția Ucrainei, care respinge hotărât ideea statutului special în Donbas”, afirmă Socor.

CITIȚI și EXPERT: Strategia atractivității malului drept pentru Transnistria, o pistă „GREȘITĂ” care nu va da roade. Rusia trebuie declarată participant DIRECT la conflictul transnistrean, nu mediator

Analistul a mai remarcat faptul că, din luna iunie curent, administrația președintelui american Joe Biden a început să vorbească despre statutul special pentru Donbasul controlat de Rusia în Ucraina.

„Nu e exclus, ba chiar e posibil, că ar dori să creeze un caz paralel, exemplu, model, precedent, în R. Moldova. Chiar dacă nu se ajunge curând la negocieri cu acest subiect, simplul fapt că un proiect de rezoluție al Congresului american se pronunță pentru statut special al Transnistriei legitimează această noțiune nefastă, urmărită de Rusia în R. Moldova și Ucraina”, atenționează analistul occidental.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md