21:27:54 13.11.2019
 
Stiri

VIDEO // Trei buletine de vot și acte VALABILE: Ambasadorul României, precizări cu privire la alegerile europarlamentare de duminică la care pot vota și românii din R. Moldova

Știri 24.05.2019 11:01 Vizualizări1142 Autor: Ziarul National
VIDEO // Trei buletine de vot și acte VALABILE: Ambasadorul României, precizări cu privire la alegerile europarlamentare de duminică la care pot vota și românii din R. Moldova

Românii din R. Moldova vor putea participa duminică, 26 mai, la alegerile europarlamentare și referendumul național din România, exprimându-și voturile în cadrul celor 36 de secții de vot deschise în stânga Prutului.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat astăzi, într-o conferință de presă dedicată organizării alegerilor europarlamentare și referendumului național, că alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele. Totodată, alegătorii care inițial au optat pentru un singur tip de scrutin pot reveni și vota și pentru celălalt până la ora închiderii secției de votare.

„La referendumul național, alegătorii vor primi obligatoriu două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă plebiscitului, neavând posibilitatea de a vota pentru una sau alta dintre întrebări. Pentru alegerile europarlamentare, alegătorii vor primi un singur buletin de vot în care sunt trecuți toți candidații”, a precizat Ambasadorul Ioniță.

Pentru a-și exercita dreptul de vot, cetățenii trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. La vot se pot prezenta cetățenii români cu domiciliul sau reședința în R. Moldova, care 18 ani împliniți în ziua votului, cetățenii români care se află în ziua votului în R. Moldova, indiferent de motivul aflării lor aici, dar și cetățenii cu drept de vot din alte state membre ale UE care s-au înscris în liste speciale pentru a vota reprezentanții României în PE.

Actele în baza cărora se poate vota sunt pașaportul diplomatic, cel diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul simplu, inclusiv cel electronic, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cea electronică, dar și buletinul de identitate.

CITIȚI și IMPORTANT pentru alegătorii cu cetățenie ROMÂNĂ: LISTA concurenților de la alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai

În total, România a deschis pentru scrutinul de duminică 441 de secții de vot în străinătate, dintre care 36 în R. Moldova, față de opt câte au funcționat în 2014 pe teritoriul republicii noastre.

„Această creștere este o dovadă a interesului cetățenilor români din R. Moldova pentru prpcesele electorale din România”, a punctat diplomatul.

Menționăm că, în municipiul Chișinău, secții de vot vor funcționa duminică la Ambasada și Consulatul României, la ICR Mihai Eminescu, la întreprinderea „Calea Ferata din Moldova”, la liceele „Gheorghe Asachi” și „Spiru Haret”. De asemenea, o scție de vot va fi în orașul Durlești și câte una la Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar, Călărași, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Giurgiulești, Garabetovca, Bălți, Drochia, Edineț, Florești, Fălești, Soroca, Telenești și Ungheni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

08.11.2019 09:11 Nicolae Negru Furtună în ligheanul politicii de pe Bâc

04.11.2019 09:09 Nicolae Negru De ce a pierdut Andrei Năstase? Bluff...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md