VIDEO // Spicherul Igor Grosu, la inaugurarea AP „Euronest”: „Ultimul an a fost unul foarte greu pentru R. Moldova, însă șantajul energetic ne-a făcut mai puternici”


Obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE, pe 23 iunie 2022, a demonstrat o dată în plus că R. Moldova „pe calea cea dreaptă”, a declarat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul discursului susținut la inaugurarea celei de-a X-a Sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare „Euronest”, organizată în premieră la Chișinău.
„Într-adevăr, s-a produs un moment istoric, un pas crucial în drumul nostru către UE. Știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem, în primul rând, pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar suntem mai determinați ca niciodată să ajungem parte a marii familii europene. În acest sens, trebuie să folosim orice posibilitate ca să învățăm, să evoluăm, să ne schimbăm. Iar Parlamentul European are un rol important și noi avem nevoie de acest sprijin”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a accentuat în fața a 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European, participanți la eveniment, că „ultimul an a fost unul foarte greu pentru Republica Moldova”.
„Pe lângă problemele legate de agresiunea rusă din Ucraina, ne-am confruntat cu o gravă criză energetică din cauza limitărilor de livrare a gazelor de către Rusia prin Gazprom. Acest șantaj energetic însă ne-a făcut mai puternici. Pentru prima dată de la independență încoace, după mai bine de 30 de ani, nu mai suntem dependenți de gazul rusesc. Avem propriile rezerve de gaze naturale. Și vom continua în același ritm să nu mai depindem de un singur furnizor și să ne diversificăm sursele de aprovizionare. Acum trebuie să lansăm și să sprijinim cât mai multe proiecte de generare a energiei verzi, a energiei regenerabile, mai multe panouri solare și mai multe instalații eoliene.
Până în 2025, ne propunem ca cel puțin 30% din energia consumată în R. Moldova trebuie să fie produsă din surse regenerabile proprii. Și aici suntem încrezători că vom reuși în special datorită partenerilor noștri externi, care deja și-au manifestat deschiderea în a oferi din experiența lor. Pentru anul 2023, știm că avem de muncit și mai mult, ne propunem să intrăm în următoarea fază a integrării în UE și, până la sfârșitul acestui an, să începem negocierile de aderare. În aceste timpuri grele, trebuie să rămânem uniți în fața celor care încearcă să ne despartă, a celor care răspândesc dezinformarea pentru a crea tulburări politice, a celor care amenință și șantajează folosindu-se de arme. Și să fim uniți și împreună cu adevărații noștri prieteni din Uniunea Europeană, SUA și restul partenerilor vestici”, a punctat spicherul.
Igor Grosu a adăugat că cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare „Euronest” este o oportunitate de a ne consolida și aprofunda alegerea noastră europeană.
Potrivit spicherului, Parteneriatul Estic a fost un proiect de succes pentru Republica Moldova, fiindcă a deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia noastră, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni.
„Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără vize, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene”, a mai spus oficialul.
Igor Grosu a amintit mesajul puternic de susținere pentru cetățenii Republica Moldova al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, care a spus recent în Legislativul de la Chișinău că „locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru este de a fi împreună”.
„Noi simțim că, în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri și republica noastră să treacă cu bine toate impedimentele. Suntem recunoscători tuturor pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat nouă, moldovenilor. Noi suntem determinați să depunem toate eforturile ca să ne facem bine temele pentru acasă – în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate, vom asigura condiții bune de dezvoltare a mediului de afaceri în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede. O altă prioritate rămâne a fi dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova”, a mai arătat spicherul Igor Grosu la inaugurarea celei de-a X-a Sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare „Euronest”.
Suntem astăzi aici, pentru că împărtășim aceleași valori esențiale – respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, precum și angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea, a declarat președinta Maia Sandu la același eveniment,
„Rusia a folosit o serie de instrumente de a destabiliza instituțiile democratice și liderii aleși. Vrea să ne tragă țările înapoi către vremuri tulburi și autoritare conduse de guverne marionete care se subordonate Moscovei. Am văzut modul tragic în care s-au desfășurat lucrurile în Ucraina. În Rep. Moldova liniile de atac reprezintă orchestrarea protestelor cauzate de provocările economice. Războiul din Ucraina a lăsat cetățenii noștri sărăciți și vulnerabili. Anul trecut Rep. Moldova a fost nevoită să facă față unei inflații puternice și unor prețuri la resurse energetice foarte mari”, a arătat Maia Sandu în discursul său.
„Vă asigur că Parlamentul European rămâne angajat în susținerea Parteneriatului Estic. Suntem gata să vă sprijinim în legătură cu aspirațiile voastre în raport cu Uniunea Europeană. Avem loc de mai bine, avem multe de oferit în ceea ce privește susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept”, a menționat Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video adresat participanților la sesiunea Adunării Parlamentare „Euronest”.













































































