06:52:16 20.06.2024
Stiri

VIDEO REVOLTĂTOR // Bani pe seama persoanelor cu dizabilități pentru ca aceștia să poată beneficia de un drept legal: „Închide-ţi gura, că îţi dau una în bot eu amuş!”. 20 de angajați ai CNDDCM, bănuiți că luau mită

Actualitate 18.08.2020 15:28 Vizualizări2083 Autor: Ziarul National
VIDEO REVOLTĂTOR // Bani pe seama persoanelor cu dizabilități pentru ca aceștia să poată beneficia de un drept legal: „Închide-ţi gura, că îţi dau una în bot eu amuş!”. 20 de angajați ai CNDDCM, bănuiți că luau mită


Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) din R. Moldova ar reprezenta o adevărată „fabrică” de făcut bani pentru angajații acestuia.

Cel puțin, așa reiese din imaginile video făcute publice de Centrul Național Anticorupție (CNA) care surprind angajați ai acestui Consiliu estorcând mii de lei fie de la părinții unor copii cu dizabilități, fie de la persoane bolnave pentru a le elibera grade de dizabilitate.

Mai mult, aceștia ar fi luat mită și de la persoane sănătoase pentru ca acestea să beneficieze de pensii speciale de la stat.

Într-un caz, o persoană cu dizabilităţi, revoltată că nu i s-a acordat grad conform înțelegerii, a venit să-şi ceară banii înapoi.

„Numai nu îmi cuvântaţi pe coridor, că nu o să aveţi pensie niciodată în viaţă!”, îl atenționează medicul-expert care luase anterior banii.

„Mie nici nu-mi trebuie. Legal numai...”, încearcă să spună victima și este atacată imediat: „Închide-ţi gura, închide-ţi gura, că îţi dau una în bot eu amuş!”.

Într-un alt episod, mama unui copil orb căruia urma să-i fie stabilit, în mod legal, gradul de invaliditate pe viaţă, a fost convinsă să achite experţilor 650 de euro ca mulţumire pentru serviciile acordate. Femeia a fost sunată de către experţii Oficiului teritorial Rezina care au invitat-o la sediu pentru a o forţa să le dea mita menţionată.Menționăm că ofițerii CNA au efectuat astăzi mai multe percheziții la Chișinău și Rezina, după ce au documentat 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţi ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina.

Potrivit CNA, zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite mii de lei experţilor din cadrul CNDDCM pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi ai CNDDCM, şi-ar fi falsificat infirmitatea, obţinând pensii speciale de la stat.

Experţii cereau bani pentru pretinsa mituire a angajaţilor implicaţi în procesul de acordare a gradelor de invaliditate, începând de la diagnosticarea dizabilităţii până la eliberarea certificatului final. În funcţie de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viaţă” mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

În rezultatul prechezițiilor de astăzi, 20 de persoane vizate în peste 40 de cauze penale urmează să fie aduse la Centrul Naţional Anticorupţie şi procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea, iar șapte din ele sunt deja reţinute pentru 72 de ore.

Acestea sun suspectate de comiterea traficului de influenţă, cumpărarea de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovate riscă până la 10 ani de puşcărie, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md