15:19:59 23.02.2024
Stiri

VIDEO // RĂSPUNS pentru primarul de Băcioi: Unii consilieri povestesc despre „ILIGALITĂȚILE” comise de Șalari. „Cel mai simplu este să te victimizezi și să ceri AZIL politic”

Social 11.06.2018 11:45 Vizualizări2195 Autor: Ziarul National
VIDEO // RĂSPUNS pentru primarul de Băcioi: Unii consilieri povestesc despre „ILIGALITĂȚILE” comise de Șalari. „Cel mai simplu este să te victimizezi și să ceri AZIL politic” captură privesc.eu


Unii reprezentanți ai Consiliul comunal Băcioi, suburbie a capitalei, susțin că primarul localității, Vitalie Șalari, care a acuzat recent guvernarea că îl intimidează prin dosare penale și a cerut azil politic pentru familia sa, ar fi comis mai multe încălcări din 2011 și până acum, iar acum a adoptat poziția de „victimă”.

Acuzația vine de la mai mulți consilieri locali din Băcioi, care au organizat astăzi o conferință de presă.

Potrivit consilierului democrat Valeriu Celcinschi, primarul este obișnuit să se victimizeze și să spună opiniei publice că e persecutat. Acesta a povestit că, deși Șalari a promis să întoarcă în gestiunea Primăriei Băcioi terenurile înstrăinate ilegal, dânsul ar fi făcut invers.

„Cel mai simplu este să te victimizezi și să ceri azil. Cetățenii din Băcioi au înțeles că legea trebuie respectată. Scandalul la Băcioi nu a început acum, dar din 2011, când Șalari a devenit primar. Cu participarea lui a fost înstrăinat un teren de 8 ha destinat pentru amenajarea cimitirului. Terenul respectiv era dat în arendă, dar fără a fi scos la licitate acesta a fost vândut cu 350 de mii de lei persoanei care îl avea în folosință. Terenul a fost acordate acelei persoane după încheierea dată de judecătorul Gheorghe Balan, care este cumătru cu Vitalie Șalari. Experții spun că un asemenea teren costă 350 de mii de euro”, a spus Celcinschi.

Consilierul a mai declarat că în mai multe rânduri lui Șalari i s-au cerut explicații, dar dânsul evită să vină cu un raport în fața consilierilor.

La rândul său, consilierul socialist Viorel Gortolomei susține că Șalari mereu ar căuta un partid după care să se ascundă și să acopere neregulile comise. „Se vorbea de terenul de 8 ha. Terenul a fost luat de Primăria Băcioi, iar chiriașul s-a adresat în instanță. Astfel, tranzacția de împăcare a presupus posibilitatea arendașului să cumpere terenul cu prețul de 350 de mii de lei, în loc de 350 de mii de euro. Dânsul a fost la PL, ulterior la PUN, iar acum la Andrei Năstase”, a menționat Gortolomei.

Sursa citată a mai adăugat că în ultimii ani Șalari și-ar fi construit o casă cotată la 5 milioane de lei, asta în condițiile că salariul de primar nu este foarte mare. „Într-o iarnă, când nu a fost deloc zăpadă, primarul a contractat o firmă pentru deszăpezirea localității. S-au plătit 100 de mii de lei pentru asta. De asemenea, s-au cheltuit milioane de lei pentru repararea grădiniței din localitate. E vorba de 17 milioane de lei. Anterior, fostul primar a reparat o grădiniță cu circa 4 milioane de lei. Și pentru stadionul din localitate s-au alocat 6 milioane de lei, dar așa și nu s-au mai finisat lucrările. Acum vine și se plânge că e persecutat. Dacă este așa, atunci urma să se ducă la Procuratură și la Serviciul de Informații și Securitate. A ales să se victimizeze la ambasade. Dânsul are 8 dosare penale, dar dacă crede că nu este vinovat, atunci să meargă și să se apere, dar să nu se victimizeze”, a precizat Gortolomei.

Citește și: Constantin Țuțu respinge ACUZAȚIILE primarului de Băcioi: „Domnul Șalari încearcă să SABOTEZE toate acțiunile pe care le organizez eu în comună”

În conferința de presă a venit și fosta secretară a Consiliului comunal Băcioi, Raisa Stoica, de la care a pornit acest conflict dintre consilierii locali și primarul Șalari. „În 2012 am fost acuzată de Șalari că am atribuit ilegal mai multe terenuri în Băcioi și am fost suspendată din funcție. Am demonstrat în instanță că nu a fost vorba de așa ceva. Eu am autentificat titluri la terenurile deja acordate. După șase ani am fost achitată, iar decizia judecătorească prevedea întoarcerea în funcția deținută. Secretara interimară Natalia Chiochiu, care este cumătra lui Vitalie Șalari și nașa viceprimarului, nu dorea să facă procesul de predare-primire. Mi-a aruncat în față decizia Consiliului, care a decis să mă întorc în funcție”, a precizat Raisa Stoica.

Amintim că primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, a solicitat ambasadelor acreditate în R. Moldova să-i acorde familiei sale azil politic în alt stat, fiindu-i frică pentru securitatea apropiaților săi, dar și să-i ofere lui personal protecție. Șalaru a declarat într-o conferință de presă că organele de drept i-ar fi intentat opt dosare penale, „la comanda” deputatului democrat Constantin Țuțu, originar din această localitate, și nu ar reacționa la fărădelegile semnalate de primar. Mai mult, alesul ar fi primit de mai multe ori amenințări îngrijorătoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md