10:14:41 18.05.2024
Stiri

VIDEO // Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, la Chișinău: „România este un SCUT pentru R. Moldova și așa trebuie să fie”

Actualitate 06.06.2022 11:47 Vizualizări1311 Autor: Ziarul National
VIDEO // Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, la Chișinău: „România este un SCUT pentru R. Moldova și așa trebuie să fie”


R. Moldova nu are nevoie de ajutor militar, întrucât are neutralitatea fixată în Connstituție, însă are nevoie de securizarea frontierelor și aici se poate implica și România, a declarat luni la Chișinău președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu.

„Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Din câte cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic pentru întreaga Europă şi aici cred că este o zonă în care România trebuie să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova. Ca să fiu mai exact, cu adevărat România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie”, a punctat oficialul de la București, în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută împreună cu președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu.

Spicherul de la Chișinău, Igor Grosu, a adăugat că neutralitatea este consfințită în Constituție, dar asta nu înseamnă că R. Moldova ar fi „o chestie de decor” și republuica „trebuie apărată, inclusiv prin securizarea hotarelor”.

Autoritățile de la Chișinău vor face tot posibilul pentru a consolida sistemul de apărare al R. Moldova, dar și structurile de inteligență, „mai ales după 24 februarie”, a afirmat Igor Grosu.

De asemenea, cei doi oficiali au dat asigurări ce pe ambele maluri ale Prutului se muncește la o soluție pentru a fluidiza traficul la frontieră, în special al transportului de marfă, după ce porturile ucrainești și-au sistat activitatea.

„Cred că într-un timp cel mai proxim vom veni cu o soluție pentru a fluidiza traficul de mărfuri și e un răspuns pentru blocajele pe care le resimt colegii noștri din Ucraina, dar și producătorii noștri autohtoni”, a spus Igor Grosu.

„Se va crea un coridor vedre, pentru ca tranzitul să fie mai facil. E vorba o nouă armă a lui Putin – amenințarea cu o criză mondială alimentară. Noi avem obligația de a ieși din această nouă logică creată de către Putin”, a adăugat și președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu.

Amintim că președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, a venit la Chișinău la invitația spicherului Igor Grosu, fiind însoțit de o delegație formată din deputați și senatori de la București.

Agenda vizitei la Chișinău a lui Ion-Marcel Ciolacu mai include întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministra Natalia Gavrilița.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md