11:49:46 04.12.2022
Stiri

VIDEO // Președinta Maia Sandu, întâmpinată de Emmanuel Macron la Paris: „R. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană și care va avea, fără îndoială, un viitor european”

Actualitate 19.05.2022 17:42 Vizualizări2137 Autor: Ziarul National
VIDEO // Președinta Maia Sandu, întâmpinată de Emmanuel Macron la Paris: „R. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană și care va avea, fără îndoială, un viitor european”


Președinta Maia Sandu a ajuns în această după-amiază la Paris, unde a fost întâmpinată de omologul francez, Emmanuel Macron. Înainte de a se retrage la discuția tete-a-tete, cei doi șef de stat au făcut declarații pentru presă.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a remarcat generozitatea cetățenilor R. Moldova în acordarea sprijinului pentru refugiații ucraineni și a subliniat consecințele pe care războiul din Ucraina le are asupra republicii noastre.

Macron a amintit că Franța a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru sprijinirea R. Moldova, pentru a mobiliza partenerii să ajute republica noastră să depășească crizele provocate de război, inclusiv cea energetică.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE.

„R. Moldova a condamnat ferm războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni. Peste 450 de mii de refugiați au trecut prin R. Moldova, de la 24 februarie. Aproape 90 de mii rămân și acum în Republica Moldova și jumătate dintre ei sunt copii. Mulțumim Franței pentru ajutorul de peste 300 de mii de euro oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați, dar și pentru decizia de a reloca 2 500 de refugiați”, a declarat, la rândul său, Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, discuțiile cu omologul francez vor cuprinde și agenda europeană a Republicii Moldova și a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus.

„Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE. Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE. R. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană și care va avea, fără îndoială, un viitor european. Vedem viitorul nostru în Uniunea Europeană ca o opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Înțelegem că integrarea europeană va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm scurtături pe această cale. Suntem pregătiți de muncă și vrem să fim apreciați după merit”, a punctat președinta.

De asemenea, Maia Sandu a mulțumit autorităților franceze pentru sprijinul în identificarea și confiscarea activelor furate din Republica Moldova și a salutat deschiderea oficiului Agenției Franceze de Dezvoltare la Chișinău, care va accelera negocierea împrumuturilor de suport bugetar și pentru finanțarea unor proiecte importante în domeniul energetic, al irigării, reîmpăduririi sau modernizării sistemelor de apă și canalizare.

Un alt subiect al discuției dintre cei doi șef de stat va viza sprijinul Franței pentru reabilitarea și modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va deschide perspectiva conectării la rețeaua feroviară europeană TNT.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 278 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 277 Simion vrea dragoste pe bani

CharitasnPr 24.11.2022 14:54

can you write my essay for me [url="https://bestsessays.org"]buy my essay[/url] the best essay writer

NanicesnPr 25.11.2022 23:46

help with writing a essay [url="https://buyacademicessay.com"]best college essay writing service[/url] best essay cheap

ChelsaesnPr 27.11.2022 08:54

essay on helping others [url="https://buy-eessay-online.com"]online essay help chat[/url] cheap essay services

PennysnPr 28.11.2022 18:23

customer service essays [url="https://buytopessays.com"]essay revision service[/url] i need help with writing an essay

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md