00:54:10 13.08.2022
Stiri

VIDEO // „Nu am văzut niciodată așa ceva”. Concluziile experților NASA după una dintre cele mai puternice erupții vulcanice. Ar putea afecta temporar TEMPERATURA

Actualitate 04.08.2022 13:59 Vizualizări1090 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Nu am văzut niciodată așa ceva”. Concluziile experților NASA după una dintre cele mai puternice erupții vulcanice. Ar putea afecta temporar TEMPERATURA


Când vulcanul Tonga a erupt pe 15 ianuarie a provocat un tsunami și un boom sonic care a înconjurat pământul de două ori, scrie NASA. Erupția subacvatică din Pacificul de Sud a aruncat, de asemenea, în un val uriaș de vapori în stratosferă, suficient pentru a umple 58.000 de bazine olimpice. Cantitatea mare de vapori ar putea fi suficientă pentru a afecta temporar temperatura medie globală.

„Nu am văzut niciodată așa ceva”, a comentat Luis Millan de la NASA Jet Propulsion Laboratory, care conduce studiul privind efectele erupției.

În cercetarea publicată în Geophysical Research Letters, oamenii de știință estimează că erupția vulganului Tonga a trimis în stratosfera Pământului aproximativ 146 de teragrame de vapori de apă (1 teragram echivalează cu un trilion de grame). Acest lucru echivalează cu 10% din apa care există în acest strat și este de aproape patru ori mai mare decât cantitatea pe care cercetătorii estimează că a eliberat-o erupția Pinatubo din Filipine, în 1991.

Erupțiile vulcanice, notează NASA, rareori injectează multă apă în stratosferă. În cei 18 ani de cercetări, doar două – Kasatochi din Alaska, în 2008, și Calbuco din Chile, în 2015, au trimis cantități apreciabile de vapori de apă la asemenea altitudini. La erupțiile anterioare însă, vaporii de apă s-au risipit rapid, în vreme ce excesul de la Tonga ar putea rămâne în stratosferă câțiva ani.

Aceștia ar putea afecta compoziția chimică atmosferică, amplificând anumite reacții care ar putea afecta temporar stratul de ozon. De asemenea, ar putea afecta temporar temperaturile, deoarece vaporii de apă captează căldura.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md