20:46:22 18.06.2021
 
Stiri

VIDEO // Noul BLOC al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, ridicat cu susținerea Guvernului României, prinde contur. Ambasadorul Daniel Ioniță a vizitat șantierul și speră ca, la 1 septembrie 2021, clădirea să fie dată în folosință

Actualitate 17.09.2020 12:59 Vizualizări1308 Autor: Ziarul National
VIDEO // Noul BLOC al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, ridicat cu susținerea Guvernului României, prinde contur. Ambasadorul Daniel Ioniță a vizitat șantierul și speră ca, la 1 septembrie 2021, clădirea să fie dată în folosință


Noul bloc al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, unica instituție cu predare în limba română din Găgăuzia, prinde contur. La aproape trei luni de la punerea pietrei de temelie, constructorii au reușit deja să ridice un etaj și promit că, pe 1 septembrie 2021, peste 400 de elevi vor păși în clasele din noul bloc. Lucrăriile de construcție au fost inspectate astăzi de către Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniţă.

„Am revenit cu plăcere la acest liceu, după ce în luna iunie a fost pusă piatra de temelie. Am constatat progrese semnificative la ridicarea noii aripi a Liceului „Mihai Eminescu”. Cred că această construcție este una simbolică pentru asistența oferită de România R. Moldova și pentru R. Moldova însăși. Este primul liceu ridicat în R. Moldova după declararea independenței. Este cu atât mai important că acest liceu este ridicat în Comrat și e semnificativ că în acest liceu se va preda în limba română. Sunt convins că elevii care vor învăța la acest liceu vor obține un pașaport educațional pentru o viață mai bună”, a declarat Daniel Ioniță.

Citește și: FOTO // La Comrat a demarat CONSTRUCȚIA unui bloc nou de studii a Liceului „Mihai Eminescu”, unicul liceu cu predare în limba română din oraș. România a acordat 15 milioane de lei pentru acest proiect

Oficialul a mai adăugat că pentru Guvernul României această investiție de peste 15 milioane de lei are un specific aparte. „Este singura instituție de învățământ liceal-gimnazial susținută de Guvernul României. Noi am creat o carte de vizită în ceea ce privește contribuția în renovarea grădinițelor din R. Moldova... Acum susținem într-o proporție semnificativă construcția acestui liceu. După ce s-a aflat că România a contribuit la finanțarea liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, primesc aproape lunar cereri de la diverse instituții din R. Moldova”, a precizat Ambasadorul României.

De partea cealaltă, bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a mulțumit Guvernului României pentru această contribuție esențială în ridicarea noului bloc al liceului „Mihai Eminescu”. „Lucrările decurg conform graficului stabilit. Deja a fost ridicat un etaj și sper că pe 1 septembrie 2021 blocul va fi dat în folosință. Vedem un interes sporit și din partea părinților, marea majoritate vorbitori de limba rusă. Aceștia vor ca copiii lor să învețe la acest liceu, deoarece realizează că trăiesc în R. Moldova și trebuie să cunoască limba țării lor”, a remarcat Vlah.

Lucrările de construcție a noului bloc au demarat în luna iunie curent. Proiectul este finanţat de Guvernul României şi din sursele bugetului de stat. Costul total al lucrărilor sunt estimate la 20,7 milioane lei, dintre care aportul Guvernului României este de 15 milioane de lei. Restul banilor, 5,7 milioane lei, au fost oferiți de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

11.06.2021 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc s-a întor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md