10:39:53 26.01.2021
 
Stiri

VIDEO, MÂNDRIE // „Suita de muzică populară” a lui Nicolae Botgros, interpretată EXCEPȚIONAL de o orchestră din Israel. Scriitorul Andrei Strâmbeanu: „Ne bucură că Iulia și Pavel Tușmalov nu uită unde s-au născut”

Monden 09.04.2020 15:30 Vizualizări8603 Autor: Ziarul National
VIDEO, MÂNDRIE // „Suita de muzică populară” a lui Nicolae Botgros, interpretată EXCEPȚIONAL de o orchestră din Israel. Scriitorul Andrei Strâmbeanu: „Ne bucură că Iulia și Pavel Tușmalov nu uită unde s-au născut”
Iulia și Pavel Tușmalov


Doi violoniști născuți la Chișinău, Iulia și Pavel Tușmalov, stabiliți în prezent în Israel, au fondat acolo o orchestră alături de alți muzicanți din Nizhny Novgorod din Rusia și prezintă evreilor „Suita de muzică populară” a lui Nicolae Botgros.

Într-un concert susținut în luna martie curent, orchestra care a interpretat muzică populară românească a ridicat sala în picioare.

Scriitorul Andrei Strâmbeanu se bucură de faptul că Iulia și Pavel Tușmalov nu uită unde s-au născut, că propagă în lume muzica noastră, dându-i un ușor accent evreiesc, încât a simțit nevoia să-i telefoneze și să le mulțumească.

„La data de 7 aprilie curent, le-am telefonat celebrilor violoniști din Israel, Iulia și Pavel Tușmalov, ambii născuți și școliți la Chișinău, pentru a le mulțumi în legătură cu premiera mondială a „Suitei de muzică populară” de Nicolae Botgros, excepțional prezentată de cei doi soți.

Pe cât știu eu, în repertoriul marilor violoniști ai lumii, din creațiile inspirate din folclorul românesc, intră Rapsodiile lui George Enescu, Balada lui Ciprian Porumbescu, „Avant de mourir” de Georges Boulanjer /George Pantazi/, „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, „Hora Stacato” de Grigoraș Dinicu, „Melodie pentru nai” de Gheorghe Zamfir, „Valsul” lui Eugen Doga, „Sanie cu zurgălăi,” muzică de Riceard Ștein, versuri de Liviu Deleanu /Lipa Clibman/, „Primăvară”, muzică de Mihai Dolgan, versuri de subsemnatul, interpretat peste tot doar în română.

De astăzi, la această listă, se adaugă și „Suita de muzică populară” a lui Botgros, care, sperăm, va face o mare carieră mondială. Cei doi muzicanți evrei i-au dat suitei un energic tempo de dans, cum s-a întâmplat, la vremea sa, cu „Avant de mourir”, care, din bocet, a fost transformat în tango și a cucerit lumea.

Sigur, „Ciocârlia” noastră trebuia să figureze prima în lista de șlagăre mondiale, dar ca măiestrie stă atât de sus, încât la ea pot ajunge doar lăutarii autohtoni. Cei doi vioriști evrei s-au încumetat totuși s-o interpreteze și… au ridicat Israelul în picioare.

Ne bucură că Iulia și Pavel Tușmalov nu uită unde s-au născut, că propagă în lume muzica noastră, dându-i un ușor accent evreiesc, care înseamnă bucuria de a trăi: optimismul e adevărata religie a evreilor.

Așteptăm cu nerăbdare la Chișinău orchestra lui Pavel Tușmalov, adusă de Nicolae Botgros când vom scăpa de Coronavirus”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Andrei Strâmbeanu.

Menționăm că repertoriul celor doi violoniști născuți în R. Moldova include multe piese din folclorul românesc.Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md