04:05:56 25.06.2021
 
Stiri

VIDEO // INFRĂȚIRE prin ECONOMIE: România este PRINCIPALUL partener comercial al R. Moldova, iar republica noastră este a treia piață de desfacere pentru mărfurile de peste Prut. Capitalul românesc ocupă locul doi în R. Moldova

Economie 31.01.2019 10:10 Vizualizări1621 Autor: Ziarul National
VIDEO // INFRĂȚIRE prin ECONOMIE: România este PRINCIPALUL partener comercial al R. Moldova, iar republica noastră este a treia piață de desfacere pentru mărfurile de peste Prut. Capitalul românesc ocupă locul doi în R. Moldova


Volumul schimburilor comerciale dintre R. Moldova și România a constituit, pe parcursul anului 2018, peste 1,4 miliarde de dolari, România fiind principalul partener comercial al republicii noastre.

Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul Forumului de afaceri R. Moldova - România, organizat în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Expoziției „Fabricat în Moldova”, desfășurată la Chișinău.

În timp ce România reprezintă prima piață de desfacere pentru produsele noastre, R. Moldova este a treia piață de defacere pentru mărfurile românești, după Turcia și SUA.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat, în cadrul Forumului, că în anul 2018 valoarea capitalului românesc în R. Moldova a constituit 117,5 milioane de dolari, ocupând locul doi, iar după numărul de companii care activează în stânga Prutului România este pe primul loc.

Totodată, în România există 5 707 societăți mixte cu capital din R. Moldova și România, firmele din stânga Prutului fiind primite „cu brațele deschise” în statul vecin.

„Avem posibilitatea să extindem gama de produse. (...) Prin tot ceea ce facem, dorim să conectăm R. Moldova la tot ce înseamnă norme și valori europene”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță, adăugând că finalizarea în termenele prevăzute a gazoductului Iași-Ingheni-Chișinău va asigura independența energetică a R. Moldova.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a afirmat că schimburile comerciale dintre România și R. Moldova au înregistrat în ultimii ani cea mai mare creștere, iar actualul Forum de afaceri va permite dezvoltarea de noi afaceri și noi colaborări între agenții economici de pe ambele maluri ale Prutului.

Menționăm că Expoziția „Fabricat în Moldova”, ediția 2019, care reunește 450 de agenți economici, va fi deschisă la Centrul „Moldexpo” până pe 3 februarie curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Adrian 31.01.2019 15:54

Susținerea României fața de țara nostră, a fost considerabilă și nu mai poate fi negat de nimeni, iar dacă și în continuare vor fi depuse eforturi comune, avem șanse mai mari de dezvoltare.

Sandu 31.01.2019 16:19

Romania este un partener strategic pentru Moldova si ma bucur ca conlucram impreuna.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md