VIDEO // Germania, Franța și Polonia fac zid împotriva tentativelor Rusiei de a submina parcursul european al R. Moldova: „Fiți siguri că vom realiza SCOPUL propus – R. Moldova țară membră UE”
Reprezentanții „Triunghiul de la Weimar”, constituit din Germania, Franța și Polonia, rămân ferm angajați în asigurarea parcursului european al R. Moldova, astfel ca republica noastră să devină stat membru al Uniunii Europene. Asigurări în acest sens au fost date astăzi la Chișinău de către ministra de stat pentru Europa și Climă a Germaniei, Anna Lührmann, ministrul pentru Uniunea Europeană a Poloniei, Adam Szłapka, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în R. Moldova, Graham Paul.
„R. Moldova aparține spațiului european, iar astăzi suntem aici pentru a sublinia acest mesaj clar. Marți, 25 iunie, când vor fi deschise negocierile de aderare, va fi o zi istorică pentru R. Moldova. Eu sunt foarte impresionată de progresul reformelor din R. Moldova. În ciuda tuturor provocărilor, noi am văzut progrese impresionante, în special care țin de reforma justiției. Fiecare cetățean al R. Moldova va beneficia de această reformă a justiției. Acesta va fi un semnal și pentru oamenii de afaceri străini. Avem acum 60 de agenți economici din Germania și sunt și alții care vor să vină. Aceștia trebuie să vadă judecători corecți și să fie respectată supremația legii”, a precizat Anna Lührmann.
Oficialul german s-a referit și la încercările Rusiei de a submina parcursul european al R. Moldova, prin intermediul amenințărilor și atacurilor hibride.
„Aceste fenomene au loc și în țările europene, de aceea noi vom lupta alături de R. Moldova cu dezinformarea. Fiți sigură că noi, Germania, Franța și Polonia, rămânem ferm angajați pentru a asigura calea europeană a R. Moldova și a Ucrainei. Suntem cu voi și vă sprijinim pe această cale. Și fiți siguri că, împreună, vom realiza scopul propus – integrarea R. Moldova în UE”, a punctat ministra din Germania, adresându-i-se vicepremierei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
În același context, Adam Szłapka a subliniat că cetățenii R. Moldova vor avea doar de câștigat de pe urma aderării la UE.
„Suntem aici pentru a exprima cel mai puternic suport pentru aspirațiile europene ale R. Moldova. Noi suntem impresionați de reformele pe care le-ați realizat în ultimii ani. R. Moldova nu a fost niciodată mai aproape de UE decât astăzi. Vreau să vă asigur că, pe parcursul președinției Poloniei, care va începe pe 1 ianuarie 2025, extinderea UE va fi principala prioritate. Înainte de referendumul din octombrie, eu o să vă ofer niște perspective poloneze. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la aderarea Poloniei la UE și pot să vă spun despre avantajele pe care le avem. PIB-ul în Polonia a crescut de patru ori în această perioadă, iar exporturile către țările UE au crescut de șase ori. Exporturile de producție agricolă au crescut de zece ori. Totodată, noi suntem în siguranță în calitate de membru UE, suntem mai bogați și mai puternici. Puteți conta pe Polonia și vă asigur că veți fi cât de curând posibil alături de noi în UE”, a spus oficialul de la Varșovia.
„Franța, Germania și Polonia sunt gata să asigure reziliența împotriva amenințărilor hibride și să susțină reformele necesare și modernizarea R. Moldova. Noi suntem alături de R. Moldova, care va adera la UE mai devreme sau mai târziu. Cetățenii R. Moldova merită acest lucru”, a completat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în R. Moldova, Graham Paul.
De asemenea, reprezentanții „Triunghiul de la Weimar” au salutat intenția autorităților de la Chișinău de a organiza în octombrie referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova.
„Noi primim în UE nu guverne, dar cetățeni. Este important ca cetățenii R. Moldova să fie uniți în spatele acestui demers, acestui proiect de aderare la UE. Acest referendum este o oportunitate bună pentru ca cetățenii să-și exprime părerea privitor la aceste perspective europene. Vedem un suport puternic pentru integrarea în UE. Vedem că Rusia încearcă să influențeze rezultatele acestui referendum, de aceea e important ca cetățenii să aibă informații corecte de la state care au aderat recent la UE. Pe cetățeni îi îndemn să participe masiv la referendum și să susțină calea europeană a R. Moldova”, a adăugat Anna Lührmann.
De partea cealaltă, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a amintit că președinta Maia Sandu a semnat astăzi decretul privind inițierea negocierilor de aderare la UE, iar Guvernul a adoptat poziția generală ce ține de procesul de negocieri, care va fi prezentată pe 25 iunie, la Luxembourg, în cadrul Conferinței la care va fi dat startul oficial al aderării R. Moldova la UE.
„Am realizat cu succes cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, pentru a fi pregătiți să trecem la pasul următor în procesul nostru de negocieri. Asta nu înseamnă că reforma justiției sau procesul de dezoligarhizare a luat sfârșit. Din contra – înseamnă că avem și mai mult de lucru și suntem ferm angajați să continuăm să combatem corupția din justiția R. Moldova și interesul unor grupări de a monopoliza anumite ramuri ale economiei, mass-media sau infrastructura critică. Sprijinul Germaniei, Poloniei și Franței este foarte important, mai ales că ne confruntăm cu tot mai multe încercări din exterior de a submina parcursul nostru european, în contextul referendumului din toamnă”, a conchis Cristina Gherasimov.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski