14:47:19 22.05.2019
 
Stiri

VIDEO // Candu: „Lucrurile sunt destul de GRAVE și nu ne referim la un BILET de avion. FOD este o schemă folosită de FSB împotriva R. Moldova”

Politică 16.11.2018 15:05 Vizualizări1557 Autor: Ziarul National
VIDEO // Candu: „Lucrurile sunt destul de GRAVE și nu ne referim la un BILET de avion. FOD este o schemă folosită de FSB împotriva R. Moldova”

Fundația „Open Dialog” (FOD), condusă de Ludmila Kozlowska, care are și cetățenia rusă, ar fi finanțată din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, livrare de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone off-shore cu traseu şi provenienţă dubioasă sau „Laundromatul” rusesc.

Acuzațile vin din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, după ce Parlamentul a aprobat astăzi un raport privind implicarea acestui ONG în treburile interne ale R. Moldova.

„Lucrurile sunt destul de grave, deoarece, această fundaţie înregistrată în Polonia, dar care are ca fondatori cetăţeni inclusiv ai Federaţiei Ruse, îşi are sursele de finanţare din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, livrare de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone off-shore cu traseu şi provenienţă dubioasă, schema de spălare de bani la care ne-am referit când vorbim de „Laundromat”. Unele surse de finanțare sunt chiar din frauda bancară produsă în R. Moldova”, a menționat Andrian Candu.

Potrivit spicherului, din informaţiile furnizate de comisia de anchetă s-a constatat că FOD „este un vehicul şi o schemă folosită de serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, de FSB, împotriva Țărilor Baltice, Poloniei, Ucrainei şi R. Moldova”.

„Persoanele implicate, inclusiv cele din Crimeea, cetăţeni ruşi, ai Kazahstanului, unii fugari, unii în căutare internaţională, unii cu dosare pierdute, nu sunt altcineva decât cei care fac parte din războiul hibrid pornit de Federaţia Rusă împotriva unor state, inclusiv R. Moldova”, precizează Candu.

În același context, președintele Parlamentului spune că regretă că politicieni ca Maia Sandu sau Andrei Năstase s-au lăsat atrași în jocurile aceste fundații dubioase. „Din păcate, această fundație a atras conștient sau inconștient persoane politice din R. Moldova. Cu regret, persoane ca Maia Sandu, Andrei Năstase sau alţi exponenţi care sunt menţionaţi în raport au fost atrase de această fundaţie în luptele inclusiv împotriva R. Moldova în interesul Rusiei. Aceste acţiuni, dacă sunt intenţionate, presupun infracţiunea de trădare de stat sau a R. Moldova. Întrebarea este dacă politicienii noştri au ştiut ceea ce fac împotriva ţării, au avut intenţia să aducă prejudicii, inclusiv materiale R. Moldova şi situaţiei economice din ţară, sau au făcut-o în necunoştinţă de cauză”.

Acesta subliniat că Maia Sandu și Andrei Năstase aveau să ajute mult comisia de anchetă dacă se prezentau la audieri. „Nu ne referim în cazul de faţă la un bilet sau la cheltuieli de hotel, nu vorbim de aceşti bani, dar am fi vrut să ştim în ce alte împrejurări au interacționat cu această fundaţie, ce au discutat, ce informaţii s-au solicitat. Asta pentru a constata întreaga imagine a lucrului serviciilor secrete ale Rusiei în Moldova. Concluzia e că raportul arată clar cum acționează și se implică Rusia și serviciile sale în trebuirile interne ale R. Moldova. Statul și cetățenii trebui să-și cunoască eroii și dușmanii”.

Oficialul i-a oferit o replică Maiei Sandu, care a declarat că nu are nicio tangență cu FOD și că acest raport ar fi o „minciună promovată de PD”. „Maia Sandu și Năstase spun că nu au nimic cu această fundație… Dar trebuia să-și pună aceste întrebări atunci când au participat la evenimentele organizate de FOD, să accepte ajutorul financiar…Să-și pună aceste întrebări înainte de a fi acceptat acel dar. Sunt dovezi clare că FOD a fost finanțat din bani proveniți din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, livrare de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone off-shore cu traseu şi provenienţă dubioasă, „Laundromatul” rusesc. Ce putea fi mai groaznic să te gândești că zbori cu cu avionul, stai la hotel și participi la evenimente organizate cu banii proveniți de la FSB. Dacă ar fi și un dolar sau un euro, oricum e grav”, a conchis Candu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Tarnacop 16.11.2018 15:32

In RM tarfele, din cel mai scarbos bordel, citesc lectii de moralitate, maicilor din manastiri.

Aurel 16.11.2018 19:16

Ai dreptate tarnacop, mizerii alde Maia, Năstase, Morari, citesc lecții de moralitate și o fac pe albii, pe cînd sunt finanțați din banii furați de la BEM

vasile 16.11.2018 19:27

Ai,mudacule! Da sustinerea lui Gandon tot pe Sandu o submineaza? Da dictatura si voturule nocturne domiciliate in tara ttot e vina altor politicieni? Fuuuu lepadaturilor!!!

Veaceslav 17.11.2018 22:08

nu ne referim la un bilet, dar toată povestea cu ”gravele învinuiri” se învârte împrejurul acestui bilet, finanțat din fondurile Parlamentului European, dar administrat de Open Dialog. Despre asta nu vreți sa ne spuneți. Sau risipește toată schema de doi bani, inventata de ”celebrii” experți și servicii ”străine” secrete. Și mai este o chestie: cum poți acuza de înalta trădare pe timp de pace practic niște civili, fără funcții publice de stat și fără acces la informații clasificate ca secret de stat, pe care le-ar putea divulga terțelor părți?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md