18:10:05 04.08.2021
 
Stiri

Victor Chirilă // Lecțiile triste ale mezalianței ACUM - PSRM

Politică 10.01.2020 12:55 Vizualizări4115 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // Lecțiile triste ale mezalianței ACUM - PSRM


În opinia unor experți și analiști de la Chișinău, autodeclarați echidistanți și liberi de geopolitică, nefericita alianță dintre „ACUM” și Partidul Socialiștilor (PSRM) ar fi demonstrat că în R. Moldova există, în sfârșit, o alternativă de guvernare civică, fără geopolitică, ce ar servi ca exemplu bun de urmat de către viitoarele guvernări.

Din punctul meu de vedere, această concluzie este asurdă și periculoasă, iar promotorii ei ignoră cu desăvârșire lecțiile/realitățile alianței dintre „ACUM” și socialiștii lui Dodon.

În primul rând, alianța ACUM - PSRM a fost o mezalianță născută nu din spiritul civic și lipsit de geopolitică al socialiștilor lui Dodon, ci din disperare, din necesitatea de-a supraviețui politic pericolului existențial reprezentat la acel moment de Plahotniuc și regimul său.

În al doilea rând, mezalianța ACUM - PSRM a fost posibilă datorită imixtiunii nemijlocite a Rusiei în competiția politică de la Chișinău, care le-a dictat lui Dodon și ortacilor săi această soluție tranzitorie.

În al treilea rând, Rusia a nășit/garantat mezalianța nu de dragul democrației și nici al dezoligrahizării, ci pentru a-și salva de colaps cea mai mare și importantă investiție strategică făcută, în ultimii 10 ani, în republica noastră - anume Dodon și PSRM.

În al patrulea rând, așa cum o demostrează recentele evoluții politice, Dodon și Rusia au folosit mezalianța pentru a prelua și consolida sistemul oligarhic perfecționat de Plahotniuc, avansând, totodată, interesele geopolitice rusești în republica noastră.

În al cincilea și ultimul rând, alianțele cu un partid finanțat de Rusia prin varii offshore-uri, de genul Bahamas, nu pot fi considerate nici civice, nici antioligarhice, nici fără geopolitică și nici măcar proeuropene...

Astfel de alianțe sunt „favoruri” pentru „idealiști” ce ignoră realitățile crude. Or, „favorurile” făcute de Rusia se plătesc scump și, în timp, ele se plătesc cu propria credibilitate și carieră politică... Exemple sunt multe în jurul nostru, unele chiar destul de recente...

P.S. Unii experți și politicieni încă mai speră în adâncul lor că Moscova îi va ajuta să se debaraseze de Dodon și atunci va fi reeditată alianța civică, fără geopolitică, cu PSRM, unde sunt destui oameni de bună credință...

Doamne, câtă naivitate....

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Basarabeanu49 11.01.2020 11:47

Am afirmat de mai multe ori că, dodon este mult mai periculos decât plahotniuc. Cei din ACUM n-au dorit să asculte și acum culeg roadele.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.08.2021 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Retorica electorală ...

30.07.2021 09:31 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin e nemulțumit d...

26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md