12:17:13 30.09.2020
 
Stiri

Victor Chirilă // În 2019, sistemul oligarhic a învins din nou

Politică 02.01.2020 12:35 Vizualizări4220 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // În 2019, sistemul oligarhic a învins din nou


Despre anul 2019 s-au spus multe în ultimele săptămâni. A fost declarat anul naivilor, marilor decepții și al oportunităților rate. Nu s-a spus însă esențialul.

În anul 2019, sistemul oligarhic a învins din nou. În doar o lună de la demiterea Guvernului Sandu, sistemul a recuperat practic toate pozițiile „pierdute” în cele cinci luni ale guvernării antioligarhice ACUM - PSRM.

Veți spune, poate, că exagerez, că ar trebui să ne uităm și la partea plină a paharului. Plahotniuc, oligarhul omnipotent al sistemului, a fost detronat, iar azi ne bucurăm de mai multă libertate și nu mai trăim într-o permanentă stare de frica și intimidare etc.

Din punctul meu de vedere, totul e o mare iluzie. Da, Plahotniuc trebuia detronat, pentru că devenise un pericol existențial pentru democrație și pluralismul politic. El a plecat, sistemul, însă, a rămas practic intact. Dodon și lacheii săi au reușit cu brio să minimalizeze pierderile sistemului, de care depinde supraviețuirea lor politică.

Decapitarea sistemului a relansat competiția politică pentru preluarea și dominația sa absolută. Anume acestei competiții politice, nicidecum democrației și statului de drept, îi datorăm în prezent sentimentul iluzoriu de libertate.

Sistemul oligarhic își revine și revine în forță, iar dacă Dodon și invazia oligarhică rusă nu vor fi opriți la timp, am putea, Doamne ferește, să ajungem să-l regretăm pe Plahotniuc, așa cum unii azi îl regretă pe Voronin...

Între timp, justiția, procuratura, instituțiile de forță, mass-media, autoritățile centrale și locale, mediul de afaceri au revenit sau revin rând pe rând la matca sistemului.

În plus, ne-am ales cu încă doi oligarhi ruși de făcătură FSB-istă. Astfel, sistemul nostru oligarhic devine transnațional și se centralizează din nou, dar de această dată sub controlul nemijlocit al FSB-ului, Dodon fiind doar un pion dispensabil, desigur când o va cere contextul.

Moscova a înțeles foarte bine miza jocului politic de la Chișinău: cine domină sistemul oligarhic, domină R. Moldova. Azi, ea este mai aproape ca niciodată, în ultimii 30 de ani, sa-și vadă acest deziderat împlinit, profitând din plin de complicitatea politicienilor moldoveni de orice culoare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Voila 03.01.2020 07:28

Se creează impresia că sclavilor locali de pe ambele maluri Rusia le trebuie mai mult decât ei trebuiesc Rusiei, care și așa se sufocă cu Crimeea și Donbasul. Rusia impune tratate de tot râsul, îi bagă în datorii idioate cu gazul, fură miliarde și se pregătește pentru altele noi. Iar sclavii sunt fericiți că țarul le permite să îi sărute cizma în timp ce le ține mâna pe creștet.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md