Victimele unei escrocherii de 4.400.000 lei din „mașinile aduse din Germania” își văd „vânzătorii” condamnați la până la 12 ani închisoare


În urma unui dosar penal trimis în judecată de către procurorii PCCOCS, opt persoane au fost condamnate la pedepse de până la 12 ani de închisoare, în legătură cu o escrocherie coordonată din penitenciarul din Bălți, care a implicat o sumă de peste 4.400.000 lei, privind „punerea în vânzare a mașinilor aduse din Germania”.
Astfel, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău a condamnat trei deținuți la încă 12 ani de închisoare, pe lângă pedeapsa pe care deja o ispășesc; un complice care locuia în Bălți a primit 10 ani de închisoare; alți trei locuitori din municipiu – un bărbat și două femei – au fost condamnați la 8 ani și 6 ani de închisoare. O femeie din Ialoveni, care nu a mai avut conflicte cu legea și a avut un rol redus în fraudă, a fost condamnată la trei ani cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar, condiționat ca să nu mai comită alte infracțiuni.
Înșelăciuni privind plata în avans și vămuire, în sume uriașe.
Judecarea celor opt persoane continuă, însă alte trei și-au recunoscut vinovăția și sunt judecate într-un dosar separat. După cum anunțau procurorii PCCOCS în 2022, faptele au avut loc între 2020 și 2021. La acel moment, condamnații aveau vârste între 18 și 37 de ani, iar cinci dintre ei își ispășeau pedepsele la Bălți pentru diverse crime grave. Restul complicilor sunt din Bălți și Ialoveni. În plus, au fost judecați și în lipsă doi soți și un alt bărbat, condamnările totalizând 11 persoane.
S-a descoperit atunci că schema înșelătoriei începea cu crearea de conturi pe site-uri de anunțuri pentru vânzarea mașinilor aduse din Germania. Pozele pentru anunțuri erau luate de pe internet, iar cei implicați pretindeau că pot aduce mașini în Moldova, acționând ca intermediari.
În convorbirile telefonice, aceștia solicitau sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro. Persoanele libere implicate în schemă – unii fiind membri ai acestui grup, alții doar în căutarea unui loc de muncă – se întâlneau cu clienții pentru a încasa banii. Uneori, întâlnirile aveau loc chiar lângă Vama Leușeni, pentru a insista că mașina era aproape de vamă, iar pentru vămuire erau necesari bani suplimentari, folosind acest pretext pentru a cere într-un caz o arvună de peste 120.000 lei.
Contracte și recipise semnate pentru a păcăli mai ușor victimele.
Pentru a fi credibili, semnau recipise și contracte de împrumut chiar și autentificate. Utilizau nume false, conturi pe rețele sociale, și se prezentau cu buletine de identitate pe numele altor persoane. Alți parteneri implicați, mulți dintre ei simpli martori, erau aduși în schemă cu promisiunea unui „loc de muncă”, ajutând la transferul sumelor de bani prin microbuze interurbane.
În alte cazuri, banii proveniți din înșelătorie erau convertiți în altă valută și cheltuiți ilegal pentru a trimite telefoane și cartele telefonice în penitenciar, cât și pentru achiziția de țigări, alcool sau haine. Martorii care deduceau natura frauduloasă a afacerii și returnau banii cumpărătorilor riscau să fie agresați.
Martor agresat pentru a-și schimba declarațiile în dosar.
Procuratura a anunțat în februarie 2023 că trei bărbați din Ungheni au fost reținuți pentru că au bătut un consătean, încercând să-l forțeze să-și modifice declarațiile în defavoarea inculpaților din dosarul de escrocherie. După ce martorul și-a luat răni severe, a fost inițiată o condamnare pentru toți cei trei, inclusiv inițiatorul infracțiunii, unul dintre învinuiți ce-și ispășise pedeapsa în dosarul vânzărilor fictive. Prin sentința Judecătoriei Ungheni, liderul grupului a fost condamnat la 1,6 ani de închisoare; complicii săi la doi ani de închisoare cu suspendarea executării și o amendă de 25.000 lei pentru un alt inculpat.
Judecătoria Chișinău a emis sentința în baza unui dosar de peste 60 de volume, prezentat în mai 2022 de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, după 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile suspecților. Potrivit legii, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției până la finalizarea definitivă a hotărârii judecătorești.
Emil Gaitur, comunicator PCCOCS







































































