23:45:26 23.06.2024
Stiri

Vicepremierul Popșoi explică de ce relațiile dintre Chișinău și Moscova sunt „la cel mai jos punct”: Agresiunea militară împotriva Ucrainei, criza energetică și sponsorizarea unor actori pentru destabilizarea situației din R. Moldova

Actualitate 24.05.2024 13:54 Vizualizări1418 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Popșoi explică de ce relațiile dintre Chișinău și Moscova sunt „la cel mai jos punct”: Agresiunea militară împotriva Ucrainei, criza energetică și sponsorizarea unor actori pentru destabilizarea situației din R. Moldova


Agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, provocarea crizei energetice, dar și sponsorizarea mai multor actori pentru a destabiliza situația din R. Moldova sunt principalele motive pentru care relațiile diplomatice dintre Chișinău și Moscova sunt astăzi „la cel mai jos punct din istoria independentă a Republicii Moldova”, susține vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe.

Oficialul de la Chișinău a amintit, într-un interviu pentru postul Euronews de la București, că dânsul este declarat persona non grata pe teritoriul Federației Ruse.

„Relațiile sunt la cel mai jos punct din istoria independentă a Republicii Moldova și acest lucru se explică ușor - rezultatul agresiunii barbare Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al demersurilor neprietenești în contextul relației noastre bilaterale, criza energetică prin care am trecut este rezultatul agresiunii, nemaivorbind despre încercările de a sponsoriza diverși actori politici care sunt exponenți ai Kremlinului pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, inclusiv utilizând unii actori politici din Autonomia Găgăuză, să destabilizeze lucrurile în regiunea transnistreană, dar nu le-a reușit și nu le va reuși pentru că Republica Moldova (...) își consolidează capacitatea de apărare, de apărare (...), datorită partenerilor noștri, inclusiv și în primul rând datorită României”, a declarat vicepremierul Popșoi la Euronews.

Șeful diplomației moldovenești a adăugat că Federația Rusă a subminat, timp de 30 de ani, „tot ceea ce înseamnă stabilitate, dezvoltare în R. Moldova, ținându-ne ostatici acelui conflict înghețat în stânga Nistrului”.

De asemenea, vicepremierul nu crede că Federația Rusă este în măsură să ofere lecții despre limba vorbită în R. Moldova sau despre istoria acestui teritoriu.

„Federația Rusă nu ar trebui să fie interesată sau să fie preocupată de cine și cum locuiește în Republica Moldova. Ar fi firesc și normal să se preocupe de propriii cetățeni și de modul cum locuiesc ei, în ce condiții, în special cei din provincie. Noi avem grijă de cetățenii noștri, contribuim la creșterea economică a R. Moldova, în pofida tuturor încercărilor Federației Ruse de a submina economia R. Moldova, agresiunii barbare Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rusia a subminat, timp de 30 de ani, tot ceea ce înseamnă stabilitate, dezvoltare în R. Moldova, ținându-ne ostatici acelui conflict înghețat în stânga Nistrului”, a punctat oficialul.

Mihai Popșoi a mai arătat că autoritățile de la Chișinău ignoră „retorica beligerantă” din partea Kremlinului, pentru că „noi știm ce avem de făcut, știm cine ne sunt prietenii și acest lucru îl știu și cetățenii Republicii Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md