17:07:00 04.08.2020
 
Stiri

Bătrânețe, sârmă ghimpată

Viața bate filmul 15.05.2015 08:30 Vizualizări5985 Autor: Galina Munteanu
Bătrânețe, sârmă ghimpată


Tristețe // La 79 de ani, moș Ion își trăiește bătrânețea după gratii și numără zilele să ajungă mai repede acasă. Este cel mai în vârstă deținut din R. Moldova

Nu s-a gândit niciodată în 75 de ani că la bătrânețe va ajunge după gratii. Spune că a fost unul dintre cei mai gospodari oameni din sat și primul care a avut mașină „Niva”. Așa a vrut soarta ca să ajungă la bătrânețe aici – la închisoare. Vorbim despre moș Ion Buhnă, originar din satul Cărpineni, raionul Hâncești.

Nimic nu se compară cu închisoarea

A trecut prin toate în cei 79 de ani împliniți. Război, foamete, „perestroikă”, însă nimic nu poate fi comparat cu faptul că stai la bătrânețe într-o celulă și privești soarele printre gratii.

Le îndură pe toate, fiindcă „așa a vrut soarta”, zice moșul, și nu este supărat pe ea, pentru că „trebuia să o văd și pe asta”. Nu se plânge nici de prin ce îi este dat să treacă în penitenciar, „așa sunt regulile de aici”, susține bătrânul. Se bucură că este respectat de angajații penitenciarului, dar și de condamnați.

Cinci ani după gratii

Luna aceasta, moș Ion a împlinit exact cinci ani de când stă închis între patru pereți și are voie să iasă la aer doar când îi este permis. S-a obișnuit cu greu cu acest regim, întrucât toată viața „s-a culcat târziu și s-a trezit când nu răsărea încă soarele”.

„Am lucrat pe tractor. Munceam mult, pentru că aveam de crescut șase copii – trei fete și trei băieți, dar și pentru că îmi plăcea să muncesc, să-mi fie familia îndestulată, iar copiii mei să nu ducă lipsă de nimic. Aveam două mașini, motocicletă. Mă împăcam bine și cu soția, ne-am iubit mult și am avut o viață frumoasă cu ea. A murit de tânără. Se îmbolnăvise de gălbinări (hepatită – n.r.). Eu i-am ținut lumânarea. Dumnezeu s-o ierte!”, oftează nea Ion și începe să plângă.

Ori de câte ori ne spunea ceva de soția lui, ochii începeau să i se umple cu lacrimi. „Am rămas singur cu șase copii și le-am făcut nuntă la toți”, adaugă deținutul.

După gratii pentru omor

A ajuns aici fiindcă… a omorât. Acum vreo zece ani, o femeie din sat, care mai venea din când în când la moș Ion să-i ascută sapa, i-a propus acestuia „să se ia”. „Nu am fost împotrivă, dar i-am spus că am auzit că îi place păhărelul. Ea mi-a răspuns că, dacă o iau, se lasă de băutură și va fi o gospodină bună. S-a lăsat ea o perioadă, dar după asta a început iar să servească alcool. Se ascundea de mine, își făcea provizii. Găseam peste tot sticle cu vin. Le ascundea prin lemne, paie, tot felul de locuri dosite. Nu o dată i-am încărcat hainele și am dus-o acasă la ea, dar venea înapoi și îmi promitea că mai mult nu va mai bea. O zi-două, după care începea iarăși să bea. Îmi era milă de ea și o păzeam doar ca să nu intre în beci sau să procure vin din sat. În una din zile, am mers cu niște bărbați la Chișinău să procurăm niște îngrășăminte pentru pământ și am uitat beciul descuiat. Când am venit acasă, am găsit-o jos, dormea pe pragul de la casă. Exact în acel moment au venit la noi niște vecine după ouă de rață. Au intrat în ogradă și, cu ajutorul lor, am ridicat-o, am dus-o în casă pe pat, am stropit-o cu apă și parcă și-a revenit. Vina mea a fost că nu am chemat imediat medicul sau polițistul. Peste câteva zile, însă, a decedat”, deapănă firul amintirilor moș Ion.

Trei expertize și două rezultate diferite

Deținutul spune că, în timpul anchetei, au fost făcute trei expertize. Primele două au arătat că femeia a decedat din cauza alcoolului - comă alcoolică, iar a treia, care a fost făcută la insistența celor doi copii ai femeii, a arătat că aceasta avea pe corp mai multe vânătăi.

„Eu nu știu, nu am lovit-o, poate atunci când a căzut jos s-a lovit singură. Era în stare de ebrietate și e și de înțeles că se putea lovi, dar, mă rog, eu am fost găsit vinovat. Tot păcatul a căzut pe umerii mei și trebuie să ispășesc pedeapsa. Așa îmi trebuie, dacă m-a mâncat spinarea să mă însor la bătrânețe”, oftează moșul.

I-a fost prezisă cumpăna

Deși nu crede în preziceri, deținutul ne spune că, atunci când era încă tânăr a mers cu mama copiilor lui la o vrăjitoare. Aceasta i-a spus că femeia va avea o cumpănă la 40 de ani, iar el - la 70.

„Mă gândeam atunci la cumpene legate de serviciul meu. Lucram pe tractor și nu o dată am avut tot felul de cumpene. M-am răsturnat și în șanț, și în copac am ajuns. Mă gândeam atunci că astea îmi sunt cumpenele, dar uite că alta a fost. Cumpăna soției a fost probabil cea de moarte, pentru că a decedat din cauza bolii de care suferea”, ne explică deținutul.

Visează să ajungă viu acasă și să joace la nunta nepoatei

Mai are încă un an până a-și ispăși pedeapsa de șase ani de detenție. Speră însă că va ajunge mai repede acasă, poate chiar în vara acestui an - vrea să joace la nunta nepoatei, eveniment care va avea loc în luna august.

„Offf, tare mai vreau să fiu cu ei împreună. Am solicitat să fiu eliberat mai devreme. Judecătorul mi-a dat câștig, dar uite că procurorii au contestat și acum aștept deja decizia finală. Taaaare mai sper să fie în favoarea mea și să fiu acasă, alături de copiii mei. Mă bucur că m-au înțeles și că, în toți acești ani, au fost alături de mine. M-au vizitat ori de câte ori mi-a fost permis, îmi aduceau tot ce aveam nevoie. La ziua mea de naștere pregăteau mâncare acasă și îmi aduceau aici ca să sărbătoresc și eu cum pot. Le mulțumesc mult pentru asta. Abia aștept ca să ajung acasă, să calc pe pământul din jurul casei, să-mi iau un purceluș, niște găini, așa cum a fost anterior, și să-mi trăiesc ultimii ani din viață la pragul meu”, conchide moș Ion.

Angajații penitenciarului au doar cuvinte de laudă despre Ion Buhnă. Nu le-a creat până acum nicio problemă, s-a supus regulilor din închisoare și a fost respectuos cu angajații penitenciarului.

Pe moment, în penitenciarele din R. Moldova sunt 158 de deținuți trecuți de vârsta de 60 de ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md