17:37:58 04.12.2022
Stiri

Veste REA pentru foștii oficiali cercetați pentru ÎMBOGĂȚIRE ILICITĂ. Curtea Constituțională a declarat INADMISIBILE sesizările persoanelor cercetate penal: „Toate dosarele pe numele demnitarilor sau funcționarilor merg mai departe”

Actualitate 25.11.2022 13:45 Vizualizări2152 Autor: Ziarul National
Veste REA pentru foștii oficiali cercetați pentru ÎMBOGĂȚIRE ILICITĂ. Curtea Constituțională a declarat INADMISIBILE sesizările persoanelor cercetate penal: „Toate dosarele pe numele demnitarilor sau funcționarilor merg mai departe”


Infracțiunea de îmbogățire ilicită (art.330/2) rămâne în Codul penal al R. Moldova. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională, care a declarat inadmisibile sesizările privind excepția de neconstituționalitate a articolului 3302 din Codul penal, ridicate de avocați în interesele lui Anatolie Golea (fostul șef al Serviciului Protecție și Pază de Stat), Vasile Botnari (ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate) și Ruslan Popov (fostul procuror general adjunct).

Decizia Curții Constituționale s-a bazat exclusiv pe opinia amicus curiae a Comisiei de la Veneția, care a fost adoptată pe 24 octombrie 2002.

„Autorii sesizărilor nu au prezentat o jurisprudență inconsecventă a instanțelor judecătorești și nu au argumentat de ce înțelesul textului care incriminează îmbogățirea ilicită nu ar putea fi aflat prin aplicarea simplă a regulilor de interpretare lingvistică. Așa cum au reținut Comisia de la Veneția și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului în opinia lor amicus curiae, „elementele cheie ale infracțiunii îmbogățire ilicită […] nu par a fi lipsite de claritate”.

Curtea nu a putut reține nici argumentele potrivit cărora o acuzație de îmbogățire ilicită ar fi condiționată de constatarea unei alte infracțiuni generatoare de venit. Actele în discuție explică faptul că infracțiunea de îmbogățire ilicită soluționează dificultatea organelor de anchetă de a proba că un funcționar public a solicitat sau a acceptat o mită în cazurile în care averea sa este disproporționată față de veniturile legale. Infracțiunea de îmbogățire ilicită poate constitui un instrument puternic pentru urmărirea penală a funcționarilor corupți, pentru că nu pretinde dovedirea faptului că tranzacția de corupție a avut loc. În schimb, le permite tribunalelor să tragă concluzii din faptul că un funcționar are în posesie averi inexplicabile, care nu puteau fi obținute din surse legale”, a declarat astăzi, 25 noiembrie, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat că persoanele cercetate penal pentru îmbogățire ilicită au sperat la o altă decizie.

„Știu că mulți au sperat la o decizie contrară. Asta ar fi dat peste cap foarte multe dosare existente. Acum, cei care doreau să scape vor trebui să prezinte probe prin care să răstoarne acuzațiile privind originea ilicită a bunurilor. Dacă, însă, se va proba deținerea unor bunuri a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite și se va dovedi că ele nu puteau fi obținute în mod legal, atunci persoanele respective vor fi pasibili de pedeapsă penală, inclusiv cu confiscarea averii”, a punctat Litvinenco.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 497 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 494 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md