09:30:29 17.10.2019
 
Stiri

VERDICTUL Curții Constituționale: Victor Parlicov a fost demis LEGAL din funcția de director general al Consiliului de administrație al ANRE

Politică 20.01.2015 16:34 Vizualizări1468 Autor: Galina Munteanu
VERDICTUL Curții Constituționale: Victor Parlicov a fost demis LEGAL din funcția de director general al Consiliului de administrație al ANRE

Curtea Constituțională (CC) a respins astăzi sesizarea depusă de fostul deputat al Partidului Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM), Veaceslav Ioniță, și a recunoscut constituțională Hotărârea Parlamentului din iulie 2014 privind eliberarea din funcție a directorului general al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

Hotărârea este definitivă și intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Amintim că, în martie 2014, Curtea de Apel Chișinău a decis ca directorul general al ANRE, Victor Parlicov, să nu mai aibă dreptul să dețină funcții publice timp de un an, după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate l-a acuzat de încălcarea normelor privind secretul de stat. În luna iulie a aceluiași an, Parlamentul l-a eliberat din funcţie.

Autorul sesizării, Veacelsav Ioniță, a consderat că, prin adoptarea unei asemenea hotărâri, Parlamentul şi-a încălcat atribuţiile stabilite de Constituţie referitoare la numirea sau demiterea persoanelor oficiale de stat.

„Curtea a subliniat că orice hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă dispune de puterea lucrului judecat. Pentru acest considerent, precum şi în virtutea principiului separaţiei puterilor în stat, nici Parlamentul, nici Curtea Constituţională nu au competenţa de a cenzura hotărârile judecătoreşti şi de a se pronunţa asupra temeiniciei probelor administrate în procesele judiciare sau asupra proporţionalităţii sancţiunilor aplicate”, precizează CC.

Amintim că, tot în vara anului trecut, acesta a mai fost eliberat din funcție de către Parlament, pe motiv de „activitate ineficientă”, dar restabilit, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională decizia prin care acesta a fost revocat.

Fostul director ANRE a calificat toate aceste acțiuni drept „un scenariu politic” menit să-l înlăture de la conducerea instituției, precizând că mai multe detalii va oferi în cadrul unei conferințe de presă pe care o va susține în curând.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md