18:37:55 21.07.2024
Stiri

Verdict CtEDO: Rusia, vinovată de abuzuri comise în Crimeea

Actualitate 25.06.2024 16:59 Vizualizări560 Autor: Ziarul National
Verdict CtEDO: Rusia, vinovată de abuzuri comise în Crimeea


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis marţi că Rusia a comis încălcări ale drepturilor în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o şi anexat-o în 2014, încălcând dreptul internaţional, relatează DPA.

Rusia a încălcat dreptul la viaţă, interzicerea tratamentelor inumane sau degradante şi libertatea de exprimare şi de întrunire, a enumerat Curtea, printre alte abuzuri, transmite Agerpres.

Hotărârea înseamnă că judecătorii de la Strasbourg au fost de partea Ucrainei, care a depus o plângere la CEDO în care susţinea că există un „model de persecuţie” a ne-ruşilor în Crimeea.

Printre acuzaţiile Ucrainei se numără detenţiile ilegale, maltratarea civililor şi suprimarea presei ucrainene şi a limbii ucrainene în şcoli.

În hotărârea sa unanimă, Curtea a declarat că există suficiente dovezi - coroborate cu o serie de declaraţii ale martorilor şi rapoarte ale organizaţiilor neguvernamentale - pentru a găsi Rusia vinovată "dincolo de orice îndoială rezonabilă".

Curtea a declarat că „incidentele au fost suficient de numeroase şi interconectate” şi au reprezentat un „sistem de încălcări”.

Impactul deciziei va fi probabil limitat, deoarece Rusia refuză să recunoască hotărârile Curţii.

Ţara a fost expulzată din Consiliul Europei în urma invaziei la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Prin urmare, nu mai este membră a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, pe care Curtea de la Strasbourg o pune în aplicare.

Cu toate acestea, instanţa poate încă să se pronunţe cu privire la incidente care au avut loc înainte de expulzarea Rusiei. Speţa asupra căreia s-a decis marţi datează din martie 2014.

Consiliul Europei este o instituţie independentă de Uniunea Europeană


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md