10:07:09 04.12.2022
Stiri

„VERDE” la transportul de mărfuri în statele UE, fără niciun fel autorizații. Andrei Spînu: „Prin acest coridor al SOLIDARITĂȚII aveți libertate, costuri mai mici și beneficii directe de apropierea de UE”

Actualitate 30.06.2022 10:06 Vizualizări1983 Autor: Ziarul National
„VERDE” la transportul de mărfuri în statele UE, fără niciun fel autorizații. Andrei Spînu: „Prin acest coridor al SOLIDARITĂȚII aveți libertate, costuri mai mici și beneficii directe de apropierea de UE”


Transportatorii din R. Moldova vor putea să transporte mărfuri, în special producție agricolă, în statele Uniunii Europene, fără a deține autorizații speciale de transport rutier. Acest lucru a devenit posibil după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, și comisarul european Adina Ioana Vălean au semnat la Lyon, Franța, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE.

„În toamna anului trecut am vorbit cu doamna comisar european Adina Ioana Vălean despre problema transportatorilor moldoveni referitor la lipsa autorizațiilor pentru transportul de mărfuri, iar acum am semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Am făcut ca lucrurile să se întâmple, am făcut pași ca Moldova să se integreze cu succes în sistemul de transport european”, a menționat Spînu.

Acum, transportatori din R. Moldova au posibilitatea să efectueze operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier.

„Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul UE. Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE. Pentru cetățeni, vom asigura astfel buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, afectată de situația din Ucraina”, a precizat Spînu.

Odată cu liberalizarea liberalizare a transportului de mărfuri cu UE, va dispărea și o schemă de corupție.

„Acest coridor al solidarității va pune capăt tuturor problemelor întâmpinate pe parcursul acestor luni de conflict, dar și vechilor istorii când transportatorii trebuiau să-și împartă autorizațiile. Odată cu acest Acord, această istorie nefastă se încheie și nu se va mai repeta, iar noi avansăm deciși către Europa”, a conchis Andrei Spînu.

„Ideea originală a acestui acord a aparținut Moldovei, pentru că s-a constatat că toate rutele de export și import terestru ale acestei țări treceau prin Ucraina, prin zone care au devenit de conflict. Și era necesară o ieșire a produselor prin Uniunea Europeană”, a declarat Adina Ioana Vălean, Comisarul UE pentru Transporturi.

Comisarul explică că pentru a face transport de mărfuri prin țările UE, statele din afara Uniunii trebuie să primească permise de operațiuni. „Un stat membru poate să acorde o mie de permise într-o lună, altul – patru sute. Este un proces foarte complicat. Dacă eu sunt o companie din Moldova și trebuie să transport un camion cu mere în Slovenia, trebuie să trec prin alte țări UE, România/ Ungaria/ Austria și am nevoie de un permis de trecere pe teritoriul țărilor respective. Or, pentru că fiecare țară dă câte permise vrea, era o problemă pentru transportatorii din aceste țări. De aici și ideea de a suspenda, pe perioada conflictului, eliberarea permiselor pentru o perioadă de timp”, a punctat Adina Ioana Vălean.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md