13:01:12 17.05.2025
Stiri

Vacanță în R. Moldova la prețuri europene

Important 25.05.2013 09:18 Vizualizări2746
Vacanță în R. Moldova la prețuri europene
Odihnă // Prețul unui sejur la o pensiune turistică din R. Moldova, mai scump decât odihna pe litoral

Galina Munteanu

Este cerere, este și oferă și, de ce nu, cerem și bani pe măsură! Acesta pare a fi mottoul de care se conduce o mare parte a administratorilor de pensiuni și baze de odihnă din R. Moldova. Dacă pentru munca prestată moldovenii sunt remunerați în lei, când vine vorba de odihnă, leii se transformă în dolari ori euro. Asta ne cer în schimb majoritatea patronilor localurilor de agrement pentru a ne face odihna frumoasă.

„Reduceri la cazare pentru oaspeții fideli!”

De cum vine vara, managerii localurilor de agrement se întrec în a face oferte care de care mai tentante. Unii ne oferă prețuri mai scăzute, ne plimbă cu căruța sau barca, ori ne propun spectacole folclorice, alții spun că au facilități și condiții exact ca la un hotel de patru stele - piscină cu jacuzzi, centru de fitness, saună, internet Wi-Fi și chiar permit solicitanților să stea în cameră cu animale de companie. „În casele noastre, nimeni și nimic nu va deranja liniștea și odihna dumneavoastră”, „În față e Sudul cu apa calmantă a lacului, în spate – colinele întrețesute cu podgorii, verdeață și multă vegetație”, „Cele șapte odăi și două băști, amenajate ca în „Amintirile” lui Ion Creangă, cu covoare țesute și ulcele din lut, te fac să uiți câți ani ai și să te simți ca în copilărie, când obișnuiai să mergi la bunica și să te lași alintat”, acestea sunt doar câteva dintre frazele cu care încearcă să-și momească clienții administratorii localurilor de agrement. Mai mult, alții par să fi măsurat și nivelul de hidrogen din aer numai ca să convingă clienții să-i aleagă. „Pensiunea noastră este situată în centrul zonei de agrement din Parcul Nistrean care este vestit prin cel mai curat aer care conține numai 2% de dioxid de carbon la 100 milioane de particule”, se afișează pe pagina electronică a unei baze de odihnă de la Vadul lui Vodă.

În pădure, mai scump ca la mare

Toate bune și frumoase până când vine vorba de prețuri. Acestea par să fie mai mari decât ne-am odihni pe litoral în străinătate. Bunăoară, dacă am dori să stăm o zi și o noapte la Vadul lui Vodă, va trebui să scoatem din buzunar între 350 și 1000 de lei pentru o persoană, conform comodităților cerute și sezonului de odihnă. Mai scump ne va costa dacă vom dori o cameră VIP. Pentru două persoane și micul dejun va trebui să achităm între 1280 și 1550 de lei în perioada de iarnă pentru o singură zi și 1600-1920 de lei în perioada de vară. Fără micul dejun va trebui să plătim cu până la 200 de lei mai puțin, în funcție de perioada de odihnă. Asta în timp ce ofertele cu aceleași condiţii pe litoralul din Ucraina sunt de două ori mai ieftine. Șapte zile de odihnă la stațiunea Zatoka din sudul Ucrainei costă în medie 160 de dolari, iar într-un hotel de lux – 240 de dolari. Astfel, dacă am face un simplu calcul, șapte zile la Vadul lui Vodă ne vor costa în medie cinci mii de lei, mai mult decât am sta la un hotel de lux din Zatoka.

Preț de cazare, fără relaxare

Nu la toate stațiunile din Vadul lui Vodă prețul de cazare include și servicii cum ar fi sala de biliard, de fitness sau tenis de masă. Între 50-100 de lei va trebui să achităm pentru rezervarea locului, iar dacă am dori să jucăm volei ne va costa 150 de lei ora. Biliardul și tenisul costă mai puțin, între 30 și 80 de lei ora. Adițional va trebui să plătim dacă vom dori să facem exerciții de fitness. Pentru o oră va trebui să scoatem din buzunar 50 de lei.

Usturătoare sunt și prețurile pentru odihnă la pensiunile turistice din țară. Astfel, dacă vom înnopta în unul din locurile de agrement din raionul Rezina, va trebui să golim portmoneul cu 25-40 de euro pentru o cameră cu două paturi pe zi. În zilele de vineri și sâmbătă prețurile cresc – 27 și 44 de euro, depinde de sezon și comodități. Tariful include doar micul dejun.

20 de euro pentru o zi „în paie”

Celor plictisiți de confort și paturi moi li se propune odihnă… în paie. „Loc special amenajat din fân proaspăt cosit din diverse ierburi de câmp și cu vedere la Nistru”, ne spune una dintre angajatele unei pensiuni turistice.

Pentru acest confort, solicitanții vor trebui să scoată din buzunar între 10 și 20 de euro pentru o persoană, în funcție de așternutul de pe fâneață.

Senzații tari și pentru vânători

Unele gazde oferă toate cele necesare și pentru amatorii de vânătoare și pescuit. Spre exemplu, o pensiune turistică din raionul Căușeni, pe lângă odihnă, oferă posibilitate clienților să vâneze animale și păsări crescute de ei. Aceștia pot vâna căprioare, mistreți, vulpi, cerbi, chiar și fazani sau potârnichi. Pentru a fi cazați într-o cabană de patru-șase persoane, solicitanții vor trebui să achite 310 euro. Prețul include doar micul dejun. Pentru prânz se va achita suplimentar 250 de lei, iar pentru cină – 200 de lei.

ANAT recunoaște că avem prețuri exagerate

Preşedintele Asociaţiei Naționale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Platon, recunoaște că prețurile sunt exagerate, dar spune că acestea sunt stabilite de administratorii bazelor de odihnă și că statul nu le poate schimba.

„Sunt prețuri mari, pentru că sunt și cereri. Acestea variază în funcție de condițiile de trai și serviciile prestate. Prețurile, în principiu, sunt reglementate de piață, iar noi nu putem interveni”, a spus Nicolae Platon pentru Ziarul NAȚIONAL.

Moldovenii preferă să se odihnească peste hotare

În detrimentul locurilor pitorești din țară, moldovenii au preferat, totuși, să se odihnească mai mult peste hotarele țării. Astfel, potrivit ANAT, în 2012 peste hotare s-au odihnit circa 150 de mii de oameni. Cei mai mulți dintre aceștia, peste 50 de mii, s-au odihnit în Bulgaria, unde un sejur de 7 zile costă de la 80 până la 500 de euro. Cam tot atâtea persoane s-au odihnit și în Turcia unde au cheltuit pentru o săptămână între 300 și o mie de euro. Mai mult de zece mii de moldoveni au preferat, în 2012, să se odihnească în România. Cei mai puțini s-au odihnit în Franța, Austria, Cehia și Emiratele Arabe Unite unde un pachet turistic costă de la 600 la trei mii de euro pentru o persoană, potrivit comodităților de cazare.

Turiștii străini sunt mai puțin tentanți să viziteze R. Moldova. În 2012, obiectivele turistice din țară au fost vizitate de aproximativ 12 mii de turiști. Aceștia preferă să  viziteze beciurile de la Cricova, Mileștii Mici și Purcari, mănăstiri, dar și Complexul arheologic „Orheiul Vechi”.
Autor:
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte