UTIL // Metode de accelerare a METABOLISMULUI pentru o sănătate de invidiat


Nu toată lumea se bucură de un metabolism de invidiat, însă există câteva trucuri la care poţi apela pentru o funcţionare mai bună a acestuia.
Metabolismul este un termen folosit pentru a descrie totalitatea reacţiilor chimice implicate în menţinerea sănătăţii celulelor şi, implicit, a organismului.
Acesta este compus din două faze majore: descompunerea moleculelor şi sinteza tuturor compuşilor de care au nevoie celulele corpului.
Metabolismul este direct legat de nutriţie şi influenţat de prezenţa nutrienţilor. Aceştia se descompun cu scopul de a produce energie.
Energia produsă îi este necesară organismului pentru a sintetiza noi proteine şi acizi nucleici.
Dieta oricărui om sănătos trebuie să conţină nutrienţi esenţiali, precum carbon, hidrogen, oxigen, nitrogen, fosfor sau sulf.
La toate acestea, se adaugă vitamine, minerale şi o hidratare corespunzătoare. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei suferă de tulburări metabolice pe parcursul vieţii.
Acestea generează adesea afecţiuni severe de-a lungul timpului, motiv pentru care obiceiurile alimentare trebuie modificate astfel încât să ajute atingerea echilibrului metabolic.
Ce măsuri putem lua, aşadar, pentru a ne ajuta corpul să funcţioneze în parametri optimi?
Iată câteva idei simple:
Mănâncă puţin şi des de-a lungul zilei
Pauzele prea mari între mese îţi fac corpul să intre în starea de înfometare, transmiţându-i metabolismului un semnal clar că trebuie să încetinească pentru a conserva energia şi pentru a preveni înfometarea.
În ciuda faptului că unii oameni pot slăbi prin înfometare, cei mai mulţi dintre noi mănâncă mai puţin atunci când aleg porţiile mici şi dese.
Consumă mâncare picantă
Piperul, ardeiul roşu iute, boiaua, toate acestea îţi pot ajuta metabolismul să funcţioneze mai eficient.
Efectul consumării alimentelor picante este numai temporar, de aceea este indicat să consumi de câte ori ai ocazia pe parcursul zilei.
Practică sport în mod constant
Orice formă de activitate fizică, chiar şi jumătate de oră de mers pe jos, te poate ajuta să îţi accelerezi metabolismul.
Poţi alege să joci tenis sau să alergi în parc, ori poate să faci câteva mişcări energice acasă, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Nimic nu este mai rău decât să petreci ore întregi de-a lungul zilei, stând la birou, în faţa laptopului.
Cea mă eficientă metodă de creştere a metabolismului este reprezentată de antrenamentele de forţă.
Consumă suficient de multă apă
Studiile au arătat faptul că o hidratare adecvată poate contribui la accelerarea metabolismului cu până la 40%.
Acest lucru se poate explica prin efortul depus de organism pentru a încălzi apa ingerată, însă nu există o părere unanimă în acest sens.
În orice caz, este important să faci diferenţa între senzaţia de sete şi cea de foame, pentru că cele două sunt adesea confundate, în detrimentul unei hidratări adecvate.
Odihneşte-te suficient noaptea
Un somn de slabă calitate încetineşte metabolismul atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor.
Acest lucru are de asemenea legătură cu nivelul de cortizol secretat de către creier atunci când corpul este stresat.
Pentru a evita problemele generate de un somn deficient, încearcă să te asiguri că odihna nu îţi va fi întreruptă pe parcursul nopţii.
Adoptă un stil de viaţă corespunzător organismului tău
Metabolismul diferă în funcţie de vârstă, de sex, de bagajul genetic pe care îl purtăm şi de o serie de alte afecţiuni pe care le avem.
Încearcă să adopţi un stil de viaţă sănătos pentru tine, care să răspundă principalelor nevoi ale organismului.
Sursa: sanatatesistaredebine.ro









































































