UTIL // Cum vă puteți proteja locuințele de HOȚI atunci când plecați în VACANȚĂ: Fără „laude” pe rețelele de socializare, lacăte sigure și vecini vigilenți


E perioada vacanțelor, când facem călătorii, drumeții, plecăm mai des de acasă, fiind cald lăsăm geamurile deschise, iar hoții profită de absența noastră.
În primele șase luni ale anului curent, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 3 174 de furturi de avere personală, dintre care 1 015 au fost din apartamente și case.
Ca să nu găsiți „surprize” neplăcute la întoarcere, Poliția vă reamintește modul în care puteți să vă protejați locuința.
Astfel, oamenii legii vă atenționează să încuiați nu doar ușa de la intrare, ci și ferestrele, indiferent de perioada în care lipsiți de acasă, chiar și atunci când mergeți până la piață sau la magazinul de la colț.
Și rețelele de socializare au devenit nu doar o sursă de informații pentru prieteni, dar și pentru hoți, astfel încât recomandarea este ca, atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, să nu faceţi acest lucru public pe internet.
De asemenea, manifestați o atenție sporită la fotografiile și datele pe care le postați pe internet, dar și vizibilitatea acestora pentru persoanele străine, evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
Dacă locuiți la bloc, montaţi-vă lacăte sigure și asigurați-vă că sunt instalate corect, instalați, în funcție de posibilități, sisteme de alarmă, sisteme de siguranță ce includ supraveghere video și acces în scară prin interfon. Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, este bine ca ferestrele să fie dotate cu grilaje.
Totodată, pentru derutarea infractorilor, Poliția vă recomandă ca, atunci când părăsiţi locuinţa, să lăsați pe timpul nopţii o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate. De exemplu, o sirenă de exterior descurajează extrem de eficient.
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc., fiindcă hoții simt imediat când cineva are grijă de proprietate sau este cu ochii în patru.
Dacă totuși ați devenit victima hoților, nu intraţi în panică, anunţaţi de urgenţă Poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor. În multe cazuri, victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc, prin aceasta distrugând probele existente.
Puneți la dispoziţia Poliţiei cât mai multe date relevante, precum persoanele suspecte care s-au aflat în preajma locuinţei sau cele care au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă. După cercetarea de către Poliţie a locului infracţiunii, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi-le polițiștilor caracteristicile de identificare a bunurilor furate.











































































