UTIL // Cum se prepară tinctura de gălbenele şi ce poţi trata cu ea


Gălbenelele înfloresc din luna mai şi până în septembrie, chiar octombrie, dacă e o toamna călduroasă. Pentru uz intern, preparatele din flori de gălbenele se recomandă în caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, icter infecţios, ulceraţii canceroase, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, viermi, boli de ficat, candidoză, dismenoree.
Iată câte afecţiuni putem trata cu gălbenele.
Tinctura de gălbenele se prepară atât din flori proaspete, cât şi din pulbere, flori de gălbenele bine uscate şi mărunţite, măcinate prin râşnita electrică de cafea. Se toarnă o jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade peste douăzeci de linguri de pulbere de flori de gălbenele.
Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat, într-un loc călduros, timp de două săptămâni. După ce se filtrează, tinctura rezultată se pune în sticle mici, închise la culoare, şi se păstrează la rece, în locuri întunecate.
Mod de administrare: Se ia câte o linguriţă diluată în 100 de ml apă, de 3-4 ori pe zi. În cazul candidozei vaginale se fac spălături cu apă cu tinctură de gălbenele - 10 ml tinctură cu 100 ml apă fiartă şi răcită.
Sursa: sanatate.bzi.ro









































































