UTIL // Cum, când și unde puteți beneficia de compensațiile ANTI-EMBARGO


AJUTOR // Producătorii moldoveni care au avut de suferit de pe urma embargoului impus de Federația Rusă vor primi compensații de la stat
Guvernul a adoptat săptămâna aceasta Regulamentul privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe şi legume, afectați de embargoul impus de Federația Rusă.
Potrivit variantei finale a documentului, de compensații vor putea beneficia doar producătorii de mere și prune care își vor vinde producția fabricilor de procesare. Agricultorii susțin că sunt nemulțumiți de condițiile stabilite de Guvern.
Compensații pentru 100 de mii de tone
Potrivit Regulamentului, pentru compensarea pierderilor producătorilor de mere și prune, fructe moldovenești respinse de autoritatea fitosanitară de la Moscova, Guvernul va aloca 146 de milioane de lei. Ajutorul financiar va acoperi un volum de 60 de mii de tone de mere și 40 de mii de tone de prune. Producătorii de mere, soiuri de vară, vor primi compensații de câte 1,5 lei pentru un kilogram vândut până la 30 septembrie, iar producătorii de prune - de 1,2 lei pentru un kilogram vândut până la 15 septembrie 2014.
De compensații vor putea însă beneficia doar producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care și-au vândut marfa la fabricile de procesare.
O cale verificată
A fost modificat și mecanismul de acordare a compensațiilor. Dacă inițial în proiect era prevăzut că producătorii agricoli vor depune cererile la oficiile teritoriale ale Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului s-a decis ca dosarele cu cererile agricultorilor să fie depuse la comisiile speciale create în fiecare primărie.
„Am decis să mergem pe o cale deja verificată atunci când am acordat compensații pentru producătorii de grâu. Din aceste comisii de pe lângă primărie vor face parte primarul, inginerul cadastral, un reprezentant al agricultorilor. Ei știu cel mai bine cine deține teren și cine crește mere sau prune”, ne-a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
Pe lângă cererea de acordare a compensațiilor, producătorii vor trebui să prezinte documente care demonstrează că dețin livezi de mere sau prune, că sunt producători. De asemenea, ei vor trebui să prezinte facturi de comercializare a producției.
După ce vor fi recepționate, documentele vor fi transmise Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, iar achitarea compensațiilor ar putea dura încă o lună.
Beneficii pentru procesatori
Președintele Asociației Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, susține că nu este mulțumit de regulamentul adoptat de Guvern.
„Proiectul adoptat diferă de cel discutat cu producătorii agricoli. Modificările nu au fost coordonate cu noi. Discuțiile din ședința de Guvern au avut loc cu microfonul închis, de aceea nu știm foarte multe. Dar chiar și puținele modificări pe care le-am sesizat ne provoacă nemulțumirea”, ne-a declarat el.
Slusari afirmă că faptul că va fi compensată doar marfa vândută la procesare stimulează mai degrabă procesatorii decât producătorii. „Astfel, aceștia vor putea să pună și mai multe condiții producătorilor, bătându-și joc de ei”, crede președintele „UniAgroProtect”.
Dificultăți la obținerea facturilor
Președintele „UniAgroProtect” crede că producătorii agricoli vor întâmpina greutăți și la obținerea facturilor, or, din cauză că nu dispun de transport, de cele mai multe ori producătorii sunt nevoiți să apeleze la serviciile unor „firme-căpușă” care cumpără marfa de la producători, iar apoi o vând fabricilor.
„Cum va demonstra un producător că acea marfă este a lui, din moment ce în factură va fi indicat numele firmei-căpușă?”, întreabă Slusari.









































































