Universitățile din R. Moldova primesc un impuls financiar de 37,8 milioane de euro pentru modernizare și cercetare


Universitățile din Republica Moldova vor primi, în următorii patru ani, un sprijin financiar suplimentar de aproximativ 37,8 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectelor lor. Astăzi, guvernul a aprobat Acordul de împrumut pentru Finanțarea Suplimentară a Proiectului Învățământul Superior, semnat între Republica Moldova și Banca Mondială.
„În ultimii 4 ani, am investit mai mult de 400 de milioane de lei pentru modernizarea universităților. Decizia luată astăzi va continua această evoluție pozitivă. Anul trecut am avut cea mai bună admitere în universitățile din Moldova din ultimii 8 ani. Decizia extinde actualul proiect realizat împreună cu Banca Mondială și alocă încă 38 de milioane de euro pentru modernizarea instituțiilor. 15 milioane din aceste fonduri vor fi destinate celor șapte cămine universitare, oferindu-le studenților din Moldova și studenților internaționali condiții bune de trai”, a declarat astăzi Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
De asemenea, pentru prima dată, vor fi disponibile resurse pentru dotarea centrelor de cercetare.
Acordul prevede un împrumut de 30 de milioane de euro și un grant de 7,8 milioane de euro, direcționat către modernizarea învățământului superior., Este prevăzută consolidarea capacităților de cercetare și asigurarea calității formării profesionale. Investițiile vizează și promovarea internaționalizării studiilor superioare, infrastructura universităților, în special căminele studențești, precum și adaptarea formării profesionale la necesitățile pieței muncii și sprijinul oferit refugiaților.
În cadrul proiectului vor avea loc modernizări majore ale infrastructurii universitare. Cel puțin 7 cămine studențești vor fi renovate, iar infrastructura de cercetare va fi actualizată. Totuși, 10 organizații din domeniul cercetării și inovării vor fi echipate corespunzător, ceea ce va permite tinerilor cercetători să primească granturi pentru difuzarea rezultatelor muncii lor. În plus, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei va fi creat Centrul Inovațional în Agricultură.
Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, cu o valoare totală de peste 35 de milioane de euro, este gestionat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de Banca Mondială între 2020 și 2025. Astfel, șapte universități și șase colegii pedagogice au beneficiat de modernizări și dotări ale infrastructurii și programelor de studii, adaptate la cerințele pieței muncii. Aproape 48 de mii de studenți și peste 2 300 de cadre didactice beneficiază de condiții mai bune de învățare și predare.
Având în vedere modernizările din ultimii ani, Ministerul Educației și Cercetării a demarat campania națională „Învață în Moldova”, ce urmărește să informeze absolvenții de liceu și colegiu despre oportunitățile de studiu din R. Moldova.









































































