Universitatea de Stat din Moldova modernizată cu 7,4 milioane euro: noi laboratoare și condiții de studiu europene pentru studenți și profesori


Studenții și personalul didactic al Universității de Stat din Moldova vor beneficia, începând cu noul an universitar, de condiții îmbunătățite pentru studiu. Universitatea a inaugurat astăzi, 9 iulie, 27 de laboratoare, săli de curs și centre de instruire, toate modernizate și dotate prin Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, susținut de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Alte 25 de spații educaționale vor fi deschise în luna septembrie. În total, instituția a beneficiat de investiții de aproximativ 7,450 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și de trai ale studenților, precum și pentru adaptarea programelor de studiu în funcție de cerințele pieței muncii.
„Studenții și profesorii merită condiții mai bune de muncă, atât pentru instruire, cât și pentru a trăi. În ultimii patru ani, universitățile noastre au fost modernizate și dotate cu echipamente digitale noi. Aceste tehnologii vor permite colegilor noștri cadre didactice să predea la nivelul universităților europene. Sperăm că aceste îmbunătățiri vor atrage și mai mulți tineri să studieze în Republica Moldova”, a declarat Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării.
Spațiile educaționale au fost modernizate. Au fost echipate cu tehnologii de ultimă generație, extinzând infrastructura digitală pentru a asigura un proces educațional european. Laboratoarele facultăților de Fizică și Inginerie, Chimie și Tehnologie Chimică, Biologie și Geoștiințe, Matematică și Informatică sunt acum dotate cu mobilier modern, echipamente științifico-didactice, echipamente hardware, multimedia și de rețea, licențe de aplicații și softuri didactice. Acestea sunt esențiale pentru adaptarea educației la cerințele pieței muncii în domeniile științelor biologice, fizice și de mediu.
„Banca Mondială rămâne un partener solid pentru Republica Moldova în modernizarea sistemului educațional. Am realizat, și continuăm să realizăm, investiții semnificative în învățământul general și superior. Este foarte important să oferim tinerilor resursele necesare pentru un învățământ de calitate”, a afirmat Nalin Jena, șeful grupului de experți al Băncii Mondiale, în timpul unei vizite de monitorizare la Chișinău.
Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, a spus: „Acum, la finalul proiectului, vedem că investiția statului a fost una de succes. Avem laboratoare moderne și săli dotate, ceea ce va ajuta absolvenții să contribuie la competitivitatea economiei naționale”.
Anul trecut, cu sprijinul Băncii Mondiale, USM a deschis un Centru de Date echipat cu tehnologie avansată, unic în Republica Moldova. De asemenea, două aule au fost renovate și dotate corespunzător.
La universitate, programele de studii, curricula și suporturile de curs au fost actualizate. Cu ajutorul proiectului, 16 noi discipline IT au fost lansate.
Totodată, căminul nr. 2 al USM este în proces de reparație capitală. Toate spațiile vor fi reorganizate conform standardelor actuale, cu acoperișul reînnoit, rețelele interioare modernizate și un nou sistem de ventilare construit.













































































