05:14:41 06.04.2020
 
Stiri

„REGE AL ASFALTULUI” din România, TAXAT DUR la Chișinău

Economie 24.09.2016 14:31 Vizualizări1597 Autor: Ziarul National


„REGE AL ASFALTULUI” din România, TAXAT DUR la Chișinău supervizor.ro

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) a decis să rezilieze contractul cu întreprinderea „Pa&Co International SRL”, din România, care a fost selectată anterior în cadrul unei licitații internaționale să repare traseul M3 Chișinău-Giurgiulești. Compania care aparține omului de afaceri românCostel Căşuneanu, și care a figurat mulți ani în lista „regilor asfaltului” din România, a fost contractată de autoritățile moldovenești în martie 2014, în momentul în care a început să se confrunte cu grave probleme financiare, iar mai mulți creditori au inițiat o acțiune în judecată cerând deschiderea procedurii de insolvență a firmei.

Costel Cășuneanu a fost anterior condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Cătălin Voicu”.

MTID a decis să rezilieze contractul cu firma din România după ce s-a constat că aceasta nu își execută obligațiile contractuale.

„Timp de doi ani, compania românească a întreprins acțiuni de pregătire, curățare și amenajare a șantierului, dar pe care nu le-au finalizat nici până astăzi. De asemenea, muncitorii au început să efectueze și lucrări de terasament (săpături și umpluturi), însă nici acestea nu au fost terminate. Astfel, din 140 de utilaje necesare pentru reabilitarea drumului, pe șantier au fost mobilizate doar 16 unități. De asemenea, pentru acest contract, antreprenorul nu deține materiale în stoc. Acesta a eșuat în a prezenta toate rețetele de mixturi ce trebuiau să fie folosite în cadrul proiectului de reabilitare conform specificațiilor tehnice. Pe porțiunea de drum transmisa antreprenorului nu au fost executate nici măcar lucrări de întreținere a suprafeței carosabile”, se arată într-un comunicat al ministerului condus de Iurie Chirinciuc.

Conform contractului, termenul de realizare a lucrărilor este de doi ani, plus 365 zile perioada de notificare a defectelor. Adică, darea în exploatare a lucrărilor urma să fie făcută pe 28 august 2016. Astăzi însă doar2,64% din volumul lucrărilor este executat.

„Datorită necesității stringente de intervenție pe această porțiune de drum, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a dispus ca începând cu luna octombrie să se intervină pentru a se freza și compacta, cu adaos de material, porțiunea de drum care face obiectul prezentului contract. În aceste circumstanțe, până la instalarea vremii reci, pe acest segment de drum se va circula în regim normal.

Până în primăvară vor fi pregătite documentele pentru o nouă licitație, astfel încât în vara 2017 să înceapă lucrările”, promite oficialul.

Valoarea contractului semnat cu „Pa&Co International SRL” a fost de aproximativ 19 milioane de euro, bani oferiți sub formă de împrumut de către BERD. Din această sumă, agentul economic a primit doar o tranșă de 566 mii de euro în calitate de avans, care vor fi recuperați prin încasarea contravalorii garanției bancare. Totodată, firma a fost amendată cu 21 de mii de euro pentru că nu a elaborat la timp planul de executare al lucrărilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md