11:06:55 29.03.2024
Stiri

Un muzeu al ororilor comunismului, care va prezenta crimele, abuzurile și torturile trăite de români în perioada 1945 – 1989, ar putea fi construit în Piața Victoriei de la București

Știri 27.06.2019 19:01 Vizualizări2564 Autor: Ziarul National
Un muzeu al ororilor comunismului, care va prezenta crimele, abuzurile și torturile trăite de români în perioada 1945 – 1989, ar putea fi construit în Piața Victoriei de la București


Plenul Camerei Deputaților de la București a adoptat în această săptămână o lege privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Sediul urmează să fie stabilit de Ministerul Culturii, mai mulți foști deținuți politici cerând ca sediul principal al acestuia să fie construit în Piața Victoriei, transmite Romanian Global News.

Au fost 276 de voturi „pentru". Muzeul va fi instituție publică de cultură și va prezenta crimele și abuzurile și torturile trăite de poporul român în perioada 1945 – 1989.

„Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social – economice și culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecții de piese și documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, precum și în colaborare cu alte instituții publice, din piese provenind din transferuri, donații și achiziții, conform legii", prevede legea.

Un muzeu al comunismului românesc ar fi putut să existe în București încă din luna 2012 − atunci când Senatul adopta, prin vot, primul proiect legislativ pe această temă.

După adoptarea în Senat, inițiativa de înființare a „Muzeului Comunismului" a rămas mai bine de un an, pentru avizare, în comisiile de specialitate ale Parlamentului., iar în 2013 a ajuns la votul final din Camera Deputaților, fiind respinsă definitiv; doar 40 de deputați au votat „pentru".

Proiectul trecuse și pe la Guvern − unde primise nu unul, ci două avize negative. Prima dată, înaintea votului din Senat, îl respinsese Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar apoi, înaintea votului deputaților, îl avizase negativ Cabinetul condus de Victor Ponta. Ambele guverne au susținut că în România exista din 2009 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) − care putea, la o adică, „amenaja spații memoriale temporare sau permanente".

Mai mulți foști deținuți politici anticomuniști, consultați de Romanian Global News, au susținut construirea sediului acestui muzeu în Piața Victoriei sau în vecinătatea acesteia, pentru a sublinia importanța neuitării ororilor comunismlui în România și a sutele de mii de victime a acestei ideologii criminale și a celor care au susținut-o pe teritoriul României.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md