05:21:51 29.03.2020
 
Stiri

Un moldovean din raionul Glodeni confecţionează măşti pentru Carnavalul de la Veneţia

Social 21.02.2020 18:30 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
Un moldovean din raionul Glodeni confecţionează măşti pentru Carnavalul de la Veneţia Nordnews


Victor Vădăvoi, din satul Duşmani, raionul Glodeni, a devenit cunoscut pentru pasiunea sa de a confecţiona măşti.

Lucrările moldoveanului sunt purtate şi în acest an, la Carnavalul de la Veneţia (Italia), ce se desfăşoară în perioada 8-25 februarie, cu participarea a peste trei milioane de vizitatori.

Victor Vădăvoi confecționează măști deja de cinci ani, după ce un deceniu a muncit în Italia, fiind îndemnat de un producător italian să facă măşti din hârtie. Meșterul poate realiza până la o sută de măști pe zi, în funcție de dimensiunea acestora.

„Uneori trimit măști în Italia în fiecare săptămână”, a spus Victor Vădăvoi pentru nordnews.md, citat de Moldpres.

Artistul afirmă că pe piaţa autohtonă lucrările sale nu şi-au găsit aprecierea, însă în Italia sunt foarte solicitate. Totuşi, meşterul intenţionează să popularizeze această artă şi la baştină, iar pentru asta planifică să deschidă acasă un Muzeu al măştilor.

Ideea este susţinută şi de autorităţile locale care preconizează să includă atelierul lui Victor Vădăvoi în traseul turistic Glodeni–Cobani. „E foarte bine că pe teritoriul primăriei este un astfel de atelier de măști pe care le vinde peste hotare. Face un ban și creează locuri de muncă, e foarte bine”, a declarat pentru nordnews.md Petru Rusu, primarul satului Dușmani.

Carnavalul de la Veneția este un festival anual sărbătorit în orașul Veneția. Carnavalul se termină odată cu începerea la catolici a Postului Mare, la 40 de zile înainte de Paște, pe data Lăsatului secului de carne, în ziua de dinaintea Miercurii Cenușii. Acest festival este cunoscut în toată lumea datorită măștilor extravagante specifice. Prima documentate care menționează utilizarea de măști in Veneția poate fi găsita încă din secolul al 13-lea.

Există cinci tipuri de măşti veneţiene: Bauta - care acoperă, de obicei, toată faţa, dar există şi unele doar până la nivelul gurii, astfel mâncatul, băutul şi vorbitul să fie mai uşoare; Columbină - doar pentru jumătatea feţei; Moretta - foarte populară printre femeile veneţiene; Volto sau Larva - de obicei, albă şi este purtată cu o pelerină şi o pălărie tricorn; Medico Della Peste - a fost creată de un fizician francez în sec. XVI, Charles de Lorme, care o folosea pentru a se proteja de ciumă atunci când trata bolnavii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

20.03.2020 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Spălarea și stropșea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md