Un magistrat de la Judecătoria Chișinău, suspendat din funcție: Este cercetat penal pentru că a ascuns sute de mii de euro și lei, dar și un „Mercedes”


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți, 6 mai, suspendarea din funcție a judecătorului Igor Pulbere de la Judecătoria Chișinău, după ce cauza penală pe numele său a fost expediată de procurori în instanța de judecată.
Pulbere este învinuit de fals în declarații, prin includerea intenționată a unor date incomplete și omisiunea altora în declarația de a avea și interese personale.
„Un magistrat poate fi suspendat din funcție dacă în privința sa se pornește urmărirea penală. (...) CSM a subliniat că menținerea în funcție a unui judecător vizat de acuzații penale ar putea genera suspiciuni serioase privind integritatea și ar putea afecta încrederea publicului în actul de justiție. Astfel, suspendarea temporară și preventivă sunt necesare pentru a proteja imaginea și prestigiul sistemului judecătoresc”, transmite CSM.
Recent, Procuratura Anticorupție a informat că, în 2019, Pulbere nu ar fi inclus în declarația de avere și interese personale 120 000 de euro obținuți din vânzarea unui apartament din municipiul Chișinău, indicând doar 70 000 de euro.
De asemenea, judecătorul nu a declarat un automobil de model „Mercedes GLE”, care nu a fost inclus în declarațiile de avere nici în anii următori. În 2021, acesta nu ar fi declarat din nou împrumutul acordat, precum și nici venitul obținut din vânzarea unui automobil în valoare de 300 000 de lei și suma de 20 000 de euro provenită din restituirea parțială a unui împrumut acordat în 2019.
Pentru perioada 2020–2023, judecătorul nu a indicat în declarațiile de avere datoria persoanei fizice existentă la acea dată în valoare de 85 658 de euro.
Judecătorul Pulbere nu-și recunoaște vina, iar cauza penală în privința acestuia a fost expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Dacă va fi găsit vinovat, magistratul riscă o amendă de până la 30 000 de lei sau închisoare de până la un an, cu interzicerea ocupării anumitor funcţii pe un termen de la doi la cinci ani.












































































