23:30:44 05.12.2023
Stiri

Un istoric din România susține că „o forţă nevăzută îi ţine gura închisă” lui Năstase atunci când e vorba UNIREA cu România

Politică 17.07.2018 16:20 Vizualizări1423 Autor: Ziarul National
Un istoric din România susține că „o forţă nevăzută îi ţine gura închisă” lui Năstase atunci când e vorba UNIREA cu România


Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, cel care a câștigat scrutinul electoral din municipiul Chișinău, este și acum criticat pentru declarația făcută la un post de televiziune rusesc, atunci când a calificat drept „aiureli” faptul că și-ar dori Unirea cu România.

„Andrei Năstase nu a declarat că Unirea este o „aiureală”, după cum se vehiculează, dar că acuzațiile conform cărora, după ce va prelua puterea, va declanșa Unirea sunt aiureli. Precizarea aceasta este necesară de câte ori este vorba de declarații sensibile, însă ea nu schimbă fondul problemei lui Andrei Năstase. Iar această problemă este că el are nevoie de unioniști, dar fără unionism”, a declarat istoricul și jurnalistul din România, George Damian, într-un material pentru timpul.md.

Damian mai spune că Năstase s-a ferit „cu o abilitate extremă de orice poziție, care l-ar apropia de unionism și identitatea românească”. „Uneori lasă impresia că ar vrea să strige „Și eu sunt român!”, însă o forță nevăzută îi ține gura închisă. În martie, la conferința de anunțare a parteneriatului între PNL din România și PDA, Năstase a reușit un dribling dibaci. În contextul în care toți participanții au făcut, cel puțin, o referire la românism și la cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, el a reușit să nu amintească nimic de toate acestea. De aceea, nu m-aș fi așteptat la vreo altă replică din partea lui la interviul cu postul de televiziune rusesc. Liderul PDA poate să le spună rușilor ce vor aceștia să audă, dar nu reușește să le spună românilor ce le-ar plăcea să audă”, a subliniat George Damian.

Sursa citată a adăugat că tipul de discurs practicat de Năstase se conformează unei linii ideologice, pe care am putea-o numi „euro-moldovenistă”. „Este un tip de moldovenism separat de cel practicat de Igor Dodon sau Vladimir Voronin, dar care, în esență, se sprijină pe aceiași piloni: moldovenii sunt diferiți de români, poporul moldovenesc este unul multietnic, identitatea etnică și conștiința națională a moldovenilor este diferită de a românilor”, a specificat expertul.

Mai multe detalii AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md