06:32:45 26.01.2022
Stiri

EXPERIMENT // Un implant cerebral a tradus gândurile unui bărbat paralizat cu acuratețe de 94%

Actualitate 10.11.2021 08:59 Vizualizări618 Autor: ZiarulNational
EXPERIMENT // Un implant cerebral a tradus gândurile unui bărbat paralizat cu acuratețe de 94% Shutterstock


Un bărbat paralizat de la gât în jos din cauza unei leziuni a măduvei spinării suferită în 2007 a arătat că-și poate comunica gândurile cu ajutorul unui implant cerebral care traduce scrisul său imaginar în text.

Dispozitivul, parte dintr-o colaborare îndelungată numită BrainGate, este o interfață creier-computer, care folosește inteligența artificială pentru a interpreta semnale ale activității neuronale generată în timpul scrierii.

În cazul de față, bărbatul, în vârstă de 65 de ani la momentul cercetărilor, nu scria cu adevărat, având în vedere că mâinile, precum și brațele, i-au paralizat în urmă cu mai mulți ani.

Însă, în timp experimentului, bărbatul s-a concentrat de parcă scria, adică s-a gândit la scrierea literelor cu un pix imaginar pe o coală de hârtie imaginată.

„Acest nou sistem folosește activitatea neuronală înregistrată de electrozi și forța modelelor de limbaj”

În timp ce făcea asta, electrozii implantați în cortexul său motor au înregistrat semnale ale activității cerebrale, care au fost apoi interpretate de algoritmi pe un computer extern, astfel descifrând scrisul imaginar al bărbatului.

„Acest nou sistem folosește activitatea neuronală înregistrată de electrozi și forța modelelor de limbaj care, atunci când sunt aplicate la litere neurale descifrate, pot crea texte rapide și precise”, a spus Frank Willett, autor principal al noului studiu și cercetător la Universitatea Stanford.

Sisteme similare dezvoltate de BrainGate traduc activitatea neuronală în texte deja de ani buni, însă multe interfețe anterioare s-au concentrat pe alte acțiuni cerebrale.

Nu era cunoscut, totuși, cât de bine pot fi reprezentările neurale ale scrisului de mână, o abilitate motorie mai rapidă, reținute în creier, și nici cât de bine ar putea fi utilizate pentru comunicarea cu o interfață creier-computer.

Oamenii de știință subliniază că actualul sistem este doar un prototip

Cu alte cuvinte, cercetătorii spun că literele alfabetice sunt foarte diferite una de alta ca formă, astfel că inteligența artificială poate descifra intenția utilizatorului mai rapid pe măsură ce literele sunt create, în comparație cu alte sisteme care nu acționează în același mod, potrivit Science Alert și Descopera.

În ciuda potențialului uriaș al acestei tehnologii, oamenii de știință subliniază că actualul sistem este doar un prototip, fiind eficient în cazul unui singur participant, astfel că nu este încă un produs complet și viabil din punct de vedere clinic.

Următoarele etape vor include instruirea altor oameni să folosească interfața, includerea de mai multe simboluri (cum ar fi majuscule), perfecționarea sensibilității sistemului și adăugarea unor instrumente mai sofisticate pentru utilizator.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md