Un fost ministru al Finanțelor, LECȚIE publică pentru premierul Chicu vizavi „manipulările” care ar viza majorările de pensii: „Suplimentele NU pot fi adunate la pensii pentru a calcula creșterile procentuale”
Guvernul de la Chișinău a aprobat, săptămâna trecută, o indexare a pensiilor de 1,07% de la 1 octombire, însă premierul Ion Chicu adună această cifră cu indexarea din primăvară și cu mărimea ajutorului unic oferit pensionarilor în ajun de alegeri prezidențiale și îi iese o „majorare de circa 10%” a pensiilor.
„Vă amintiți că, pe 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu peste 4,8%. Acum, conform legii, de la 1 octombrie pensiile vor fi indexate cu 1,07%, iar împreună va fi aproape 6%. Plus la toate, anul acesta pensionarii cu venituri mai mici de 3 000 de lei vor primi suplimentar 1 600 de lei. E vorba de suportul unic. Dacă pensia medie a beneficiarilor (a celor care au sub 3 000 de lei lunar) este mai mică de 1 500 de lei, înțelegem că acești 700+900 de lei, de fapt, constituie o pensie și ceva mai mult decât primeau până acum. (...) Indexarea efectivă în 2020, dacă luăm în calcul ce a fost pe 1 aprilie, la 1 octombrie și acești 200 de lei, înseamnă aproape 10%”, a calculat astăzi premierul Ion Chicu, după ce s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon și spicherul Zinaida Greceanîi.
CITIȚI și CALCULELE lui Chicu: Guvernul a indexat pensiile cu 1,07%, iar premierul vorbește despre 10%: Oficialul le mai promite pensionarilor bani din „creditul rusesc”, anunțat anterior pentru drumuri sau nevoile agricultorilor
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, îl acuză pe Ion Chicu de faptul că ar „manipula” cetățenii. Expertul de la „Transparency International Moldova” susține că „suplimentele electorale” nu pot fi adunate la pensiile care reprezintă un drept stabilit prin lege.
„Pensia și indexarea pensiei sunt drepturi legale și financiare stabilite prin lege, de care nu pot fi lipsiți pensionarii niciodată. Suplimentele electorale oferite unor categorii de pensionari sunt promisiuni în ajun de alegeri și dispar imediat după alegeri. Sunt un abuz și o formă deschisă de corupție electorală fără acoperire financiară legală. Suplimentele nu pot fi adunate la pensii pentru a calcula „creșterile procentuale”, pentru că aceste suplimente, ca formă și conținut (aluzie la explicația premierului vizavi de organizarea nunții fiului său în plină pandemie - n.r.), nu au nimic cu pensia”, susține Veaceslav Negruță.
Menționăm că opoziția a calculat că indexarea de 1,07%, aprobată de Guvern de la 1 octombrie, înseamnă o majorare în medie de doar 19,5 lei la pensie.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate