10:51:27 20.04.2024
Stiri

Un deputat de la București insistă pe crearea unui Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-Media România – R. Moldova. E vorba de circa 1 000 000 de euro

Știri 15.03.2019 10:20 Vizualizări981 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București insistă pe crearea unui Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-Media România – R. Moldova. E vorba de circa 1 000 000 de euro Europa Liberă


Deputatul Uniunii Salvați România (USR), jurnalistul Matei Dobrovie, insistă pe crearea unui Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass - Media România – R. Moldova, care ar pune la dispoziția instituțiilor media din Basarabia circa 1 000 000 de euro. De asemenea, deputatul spune că această măsură va contribui la consolidarea spațiului informațional comun românesc.

Dobrovie afirmă că discuțiile încă durează, dar a primit promisiunea că va fi reluată și activitatea Consiliului consultativ mass-media România – R. Moldova.

„Am insistat personal pe lângă Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) pentru reluarea acelui Consiliu consultativ mass-media ca o structură de implementare a spațiului informațional comun. Am obținut de la MRP promisiunea că acest eveniment, acest consiliu va fi reluat anul acesta”, a declarat parlamentarul pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta afirmă că e nevoie și de un fond special pentru sprijinirea presei din R. Moldova.

„I-am spus Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass - Media România – R. Moldova. Am gândit două instrumente financiare: unul l-am numit „Instrumentul financiar consolidarea mass-media”. Acesta ar fi destinat trusturilor de presă, agențiilor de știri, televiziunilor și altor instituții media cu experiență dovedită de minimum trei ani și ar urma să aibă fonduri alocate totale de 750 de mii de euro.

Și al doilea instrument financiar, cu o pondere mai mică, l-am gândit ca fiind destinat inițiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare și metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass-media, precum și investigațiilor jurnalistice. Acesta ar fi destinat jurnaliștilor independenți, freelancer-ilor, unor redacții mai mici, unor posturi de radio ș.a.m.d. Bugetul total ar fi undeva la 250 de mii de euro.

Trebuie să precizez aici că durata minimă a unui proiect ar fi de șase luni. Deci, practic, aceste instrumente sunt gândite pentru ca statul român să finanțeze direct, adică organele de presă din R. Moldova să poată aplica direct la granturi românești, să nu mai trebuiască să treacă ca ceilalți bani prin filtrul guvernamental”, a adăugat Matei Dobrovie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md