05:47:42 14.07.2024
Stiri

VIDEO // CNA prezintă DETALII despre DOSARUL de „finanțare ilegală” a Partidului „ȘOR” cu bani din Dubai și Monaco de către un „grup criminal organizat”. Procurorii au DESCRIS modul în care ar fi ajuns „banii de proveniență dubioasă” în R. Moldova

Actualitate 21.07.2022 13:15 Vizualizări3488 Autor: Ziarul National
VIDEO // CNA prezintă DETALII despre DOSARUL de „finanțare ilegală” a Partidului „ȘOR” cu bani din Dubai și Monaco de către un „grup criminal organizat”. Procurorii au DESCRIS modul în care ar fi ajuns „banii de proveniență dubioasă” în R. Moldova


ACUZAȚII // Partidul „Șor” ar fi cheltuit, în prima jumătate a anului curent, peste 12 milioane de lei, dar a declarat oficial doar 228 de mii: Alte 3,5 milioane de lei, alocate pentru transportatea organizată a cetățenilor la proteste

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, în comun cu procurorii anticorupție, au descins astăzi cu percheziții în mai multe locații din republică. Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” din R. Moldova „de către un grup criminal organizat”.

Potrivit probelor acumulate de acuzatorii de stat, partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizare de proteste.

„Banii grupului criminal ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco”, precizează oamenii legii.

Oamenii legii au documentat mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, Partidul „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate sunt de puțin peste 228 000 de lei.

Din aceleași surse de proveniență infracțională ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale, se mai arată în comunicatul CNA.

Instituția a făcut publice imagini video în care un reprezentant al Partidului „Șor” transmite un plic cu bani.

Amintim că Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus astăzi în Parlament două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber.

Aceasta este vizată în două cauze penale pornite pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șor” și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii politice pentru primul semestru al anului 2022.

„Banii sunt ilegali și provin de la grupul creat și condus de Ilan Șor”, a afirmat șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md