Un deputat de la PAS crede că PUTIN trebuie să fie judecat de Tribunalul de la Haga. "În caz contrar, se va pune cruce pe civilizația europeană postbelică"


Regimul de la Moscova, în frunte cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar trebui judecat pentru crime împotriva umanității, potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi. Acesta a amintit că, acum opt ani, a fost doborât zborul 17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei cu ajutorul unui sistem de rachete pus la dispoziție de armata rusă, însă Putin a scăpat basma curată. Lipsa unor acțiuni ferme din partea comunității internaționale l-a încurajat pe Putin să invadeze Ucraina pe 24 februarie curent.
"Acum opt ani, o racheta rusească lansată dintr-o instalația transportată pe teritoriul Ucrainei din Kursk a doborât aeronava civilă cu 298 persoane la bord - dintre care 85 de copii. Regimul lui Putin a aruncat în spațiul mediatic tone de minciuni pentru a se eschiva de crima comisă. Au urmat opt ani de crime non-stop. Regimul lui Putin trebuie neapărat să ajungă la Haga. În caz contrar, se va pune cruce pe civilizația europeană postbelică", a scris Nantoi pe Facebook.
Pe 17 iulie 2014, un avion al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 cu plecare din Amsterdam, s-a prăbușit în estul Ucrainei, provocând moartea a 238 de pasageri și 15 membrii ai echipajului de zbor.
Zborul MH17 a dispărut de pe radar, în apropiere de granița cu Rusia, iar președintele ucrainean Petro Poroșenko presupunea că avionul a fost doborât de o rachetă, lucru care s-a dovedit a fi adevărat, în urma anchetei desfășurate.
Conform oficialilor din Malaysia, la bordul avionului se aflau: 173 de olandezi, 44 de malaysieni, 27 de australieni, 12 indonezieni, 9 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, 1 canadian, 1 neo-zeelandez și 41 de persoane neidentificate.
Potrivit anchetei, avionul a fost doborât de un „sistem de apărare sol-aer”, de tip Buk, adus din Rusia în Ucraina de o miliție prorusă.
Racheta care a doborât avionul a fost lansată de către separatiștii ucraineni care se aflau pe un câmp la 6 kilometri de satul Snizhne.
„În momentul lansării, acest teritoriu se afla sub controlul combatanților proruși”, a declarat Wilbert Paulissen, șeful Forței Naționale olandeze de Detectivi, citat de The Guardian.
După lovirea aeronavei, rachetă s-a prăbușit la sol și a fost transportată înapoi în Rusia.
„Acest Buk a fost adus din teritoriul Federației Ruse și, după lansare, a fost dus înapoi pe teritoriul Federației Ruse”, a încheiat Paulissen.
În urma declarațiilor făcute de către Wilbert Paulissen, Guvernul Ucrainei, administrația „Republici Populare Donețk” și guvernul Rusiei au negat implicarea în doborârea avionului.
Procurorii din Olanda au cerut pedepse de închisoare pe viață pentru cei trei ruși și un ucrainean acuzați de doborârea avionului cu o rachetă Buk de fabricație rusească.
Suspectul rus Oleg Pulatov, un fost ofițer al armatei ruse, conducea în 2014 o unitate a Direcției principale de informații într-o regiune din estul Ucrainei controlată de separatiștii susținuți de Rusia.
Pulatov a fost implicat în transportul și securitatea unui sistem de rachete antiaeriene Buk de tipul celui care a lansat, spun anchetatorii, racheta care a doborât avionul de pasageri. Dovezile includ interceptări ale unor conversații telefonice ale separatiștilor susținuți de Rusia, potrivit procurorilor.
Pulatov a pledat nevinovat în iunie într-un proces in absentia al celor patru, al cărui verdict nu este așteptat decât în noiembrie, cel mai devreme.
Ceilalți trei acuzați sunt rușii Serghei Dubinski și Igor Girkin și ucraineanul Leonid Harcenko.
Moscova a negat orice implicare și a lansat mai ales scenarii alternative improbabile sau incredibile pentru tragedie.









































































