14:26:35 06.02.2023
Stiri

UE oferă R. Moldova o asistență financiară suplimentară de 145 de MILIOANE de euro. ,,Trebuie să fim alături de cetățenii R. Moldova și să le dovedim că UE ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie"

Actualitate 24.01.2023 18:27 Vizualizări1385 Autor: Ziarul National
UE oferă R. Moldova o asistență financiară suplimentară de 145 de MILIOANE de euro. ,,Trebuie să fim alături de cetățenii R. Moldova și să le dovedim că UE ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie


Comisia Europeană a propus astăzi o creștere cu 145 de milioane de euro a asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova. Această sumă ar urma să se adauge asistenței macrofinanciare în curs, de 150 de milioane de euro, pe care UE a aprobat-o anul trecut pentru R. Moldova și din care a fost virată deja o prima tranșă de 50 de milioane de euro.

,,Noua asistență de 145 de milioane de euro pentru R. Moldova este mai mult decât necesară. Vreau să o aprobăm cât mai repede în Parlamentul European. Am cerut în mai multe rânduri anul trecut să creștem asistența macrofinanciară. Trebuie să fim alături de cetățenii R. Moldova și să le dovedim că UE ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie și prin războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina", a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Potrivit sursei citate, prin această asistență suplimentară, UE crește sprijinul pentru R. Moldova, a cărei economie a fost afectată de consecințele războiului din Ucraina, precum și de criza energetică acută care continuă din octombrie 2021.

,,Banii vor ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să implementeze noi reforme. Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase.

La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de R. Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în R. Moldova, dar și lupta împotriva corupției, întărirea statului de drept și a securității energetice", a punctat Mureșan.

Asistența macrofinanciară ar urma să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea și al patrulea din 2023.

Propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare trebuie să fie aprobată de Consiliul UE și votată în plenul Parlamentului European.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md