Starea de urgență, PRELUNGITĂ cu încă 60 de zile în R. Moldova. Prim-ministra Natalia Gavrilița: „Există riscuri legate de aprovizionarea cu gaze și energie electrică și trebuie să acționăm rapid”


Parlamentul a acceptat, cu 55 de voturi, solicitarea Guvernului de a prelungi cu 60 de zile, începând din 6 decembrie, starea de urgență în Republica Moldova.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat de la tribuna Parlamentului că „există în continuare riscuri legate de aprovizionarea R. Moldova cu gaze și energie electrică”, iar autoritățile trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a lua rapid decizii.
Șefa Guvernului a amintit contextul în care ne aflăm, generat de ,,războiul injust" declanșat de Federația Rusă în Ucraina, consecințele căruia ne afectează direct - racheta rusească ce a căzut la Naslavcea, cele trei rachete rusești care au penetrat ilegal spațiul nostru aerian, dar și deconectările de energie electrică, atunci când rușii bombardează infrastructura energetică a statului vecin.
„Dacă nu exista starea de urgență, nu am fi putut achiziționa de urgență energie electrică din România și oamenii ar fi rămas în beznă”, e exemplificat prim-ministra.
Secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a informat deputații că, în prezent, R. Moldova procură energie electrică în proporție de 100% din România, iar prețurile sunt la nivelul celor achitate de către cetățenii din România și sunt de trei ori mai mici decât cele de pe piață.
România a sărit în ajutor R. Moldova, după ce regimul separatist de la Tiraspol, loial Moscovei, a refuzat să mai furnizeze energie electrică pentru malul drept al Nistrului, invocând deficit de gaze, după ce Federația Rusă a redus unilateral cantitatea livrată republicii noastre începând cu luna octombrie.
Întrebată ce vor face autoritățile pentru a ajuta cetățenii R. Moldova afectați de deconectări și criza energetică, Natalia Gavrilița a amintit că rezerva de gaze strategică este în prezent de 230 de milioane de metri cubi de gaze (cantitate care ar ajunge pentru acoperirea consumului pentru circa două luni - n.r.), iar statul va acorda compensații pentru plata facturilor, inclusiv la energia electrică și termică.
Deputații din opoziție le-au reproșat autorităților că starea de urgență nu ar fi justificată, iar „banii aruncați” pentru compensații nu ar rezolva problemele oamenilor.
Aceştia au părăsit şedinţa Parlamentului cu puțin timp înainte de a supune votului decizia de a prelungi starea de urgență în R. Moldova.
Amintim că, pe 24 februarie curent, Parlamentul a declarat starea de urgență, la propunerea Guvernului, pe întreg teritoriul republucii, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale provocat de războiul din Ucraina.













































































