22:29:30 17.04.2024
Stiri

„Gazprom” s-a RĂZGÂNDIT să reducă și mai mult livrările de gaze către R. Moldova pentru luna decembrie. Compania rusească aduce noi ÎNVINUIRI Chișinăului, iar „Moldovagaz” are explicații

Actualitate 28.11.2022 09:45 Vizualizări3323 Autor: Ziarul National
„Gazprom” s-a RĂZGÂNDIT să reducă și mai mult livrările de gaze către R. Moldova pentru luna decembrie. Compania rusească aduce noi ÎNVINUIRI Chișinăului, iar „Moldovagaz” are explicații


Compania „Gazprom” s-a răzgândit să reducă și mai mult, începând de astăzi, 28 noiembrie, livrările de gaze către R. Moldova. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit rușilor, „Moldovagaz” ar fi eliminat lacunele privind efectuarea plăților din noiembrie către „Gazprom”.

„Totodată, au fost transferate fondurile pentru gazele destinate R. Moldova, care sunt depozitate pe teritoriul Ucrainei. În acest sens, s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze prin punctul GIS Sudzha, pentru tranzitul în R. Moldova”, se arată în comunicatul „Gazprom”.

Totuși, reducerea cu 56,5% a livrărilor de gaze pentru luna decembrie rămâne în vigoare, iar R. Moldova va primi în continuare un volum redus - câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

„Gazprom” susține că R. Moldova ar continua să încalce obligațiile contractuale privind plățile pentru gaze. „Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze, în cazul încălcării termenelor de plată”, se mai arată în comunicat.

De partea cealaltă, președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat de ce s-a format această datorie.

„Până la 21 noiembrie 2022, SA „Moldovagaz” a asigurat virarea către PJSC „Gazprom” a unui avans în valoare de 50% din costul gazelor naturale pentru luna noiembrie 2022. Este vorba de 21,41 de milioane de dolari, conform facturii depuse. Ținând cont de modificările în structura consumului de gaze naturale pe malul drept al Nistrului, care au condus la creșterea volumului livrărilor de gaze naturale de la 52,11 la 102 milioane de metri cubi, obligațiile SA „Moldovagaz” față de PJSC „Gazprom” de a plăti avansul pentru noiembrie 2022 a crescut la 41,9 milioane de dolari. Luând în considerare avansurile deja plătite pentru luna noiembrie - 21,41 de milioane de dolari - valoarea restanțelor la plata avansului pentru noiembrie este de 20,49 de milioane de dolari sau circa 402,7 milioane de lei. S.A. „Moldovagaz” a asigurat transferul datoriei specificate către PJSC „Gazprom”, îndeplinindu-și astfel obligațiile de plată pentru plata în avans (pentru noi volume) către furnizorul de gaze naturale”, a conchis Vadim Ceban.

Recent, „Gazprom” a anunțat că va reduce, începând cu data de 28 noiembrie, livrările de gaze în luna decembrie cu 56,5 la sută, deși contractul semnat în octombrie 2021 prevede livrarea unui volum de peste 400 de milioane de metri cubi de gaze pentru ambele maluri ale Nistrului. Gigantul rus „Gazprom” a acuzat Ucraina că ar fura din volumele de gaze destinate R. Moldova și acesta ar fi motivul pentru care rușii vor micșora volumul de gaze livrat zilnic prin țara vecină.

În replică, „Naftogaz” din Ucraina a respins acuzațiile lansate de rușii de la „Gazprom”, potrivit cărora o parte din gazul destinat R. Moldova ar fi oprit ilegal în statul vecin. „Naftogaz” susține că poate demonstra cu documente că întreaga cantitate de gaze care intră pe teritoriul Ucrainei este livrată integral la punctele de intrare pe teritoriul R. Moldova. Potrivit „Naftogaz”, compania din Federația Rusă răspândește minciuni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md