12:56:41 21.07.2024
Stiri

Procurorul general suspendat urmează să fie DEMIS de Maia Sandu. Stoianoglo, NEMULȚUMIT de hotărârea CSP: „Mi s-a reproșat decizia în privința lui Dodon, dar nimeni nu întreabă despre cele în privința Maiei Sandu sau Igor Grosu...”

Actualitate 23.05.2022 12:22 Vizualizări4254 Autor: Ziarul National
Procurorul general suspendat urmează să fie DEMIS de Maia Sandu. Stoianoglo, NEMULȚUMIT de hotărârea CSP: „Mi s-a reproșat decizia în privința lui Dodon, dar nimeni nu întreabă despre cele în privința Maiei Sandu sau Igor Grosu...”


Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), întrunit astăzi în ședință, a cerut președintelui R. Moldova, Maia Sandu, demiterea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Decizia a fost adoptată în baza raportului Comisiei de Evaluare a Performanțelor Procurorului General, care a apreciat performanțele lui Stoianoglo din fruntea Procuraturii Generale ca fiind „nesatisfăcătoare”.

Înainte ca CSP să ia decizia în privința sa, Alexandr Stoianoglo a încercat să-și convingă foștii colegi că în perioada exercitării mandatului și-a îndeplinit conștiincios atribuțiile, că nu a promovat persoane loiale, nu a pornit dosare la comandă, adăugând că a ținut Procuratura departe de jocurile politice.

„Noi am activat împreună un an și nouă luni. Nu cred că a fost un procuror general care să aibă o comunicare mai intensă cu CSP decât mine. Cred că sunteți de acord că eu am manifestat deschidere și respect în fața voastră. Cunoașteți că nu am promovat persoane loiale în funcție, eu nu am nevoie de oamenii mei în sistem. Arătați un exemplu când am făcut asta? Am făcut împreună multe lucruri bune. În perioada mandatului meu, Procuratura a fost ținută departe de jocurile politice, nu am pornit niciun dosar la comandă. Mi s-a reproșat de ce am luat acea decizie în privința lui Dodon… (în privința dosarului „kuliok” n.r.). Dar de ce nimeni nu spune câte decizii noi am adoptat în privința doamnei Sandu, domnului Grosu… Eu am înțeles că politicienii mereu au vrut implicarea Procuraturii în jocuri politice”, a declarat Stoianoglo în fața membrilor CSP.

De asemenea, Stoianoglo nu-și reproșează faptul că a cerut ajutorul lui Veaceslav Platon în investigarea furtului miliardului.

„L-am invitat și în biroul de serviciu pe Platon, dar pot să vă spun că am fost gata și sunt gata să mă întâlnesc și cu diavolul pentru a restitui banii în buget. Am avut întrevederi cu avocații lui Șor, Filat, Plahotniuc. Legislația nu interzice procurorului general să aibă întâlniri cu orice persoană, inclusiv care sunt sub învinuire. Platon a propus 7-8 variante de întoarcere a banilor, dar în majoritatea cazurilor au fost legate de activitatea băncilor”, a adăugat Stoianoglo.

Ministrul Justiției și membrul CSP, Sergiu Litvinenco, cel care i-a reproșat lui Stoianoglo legăturile cu Platon, a formulat o opinie separată.

„CSP a decis să acorde calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat. Am susținut de principiu acordarea calificativului, ținând cont de ceea ce a înserat comisia în raportul său, dar și de evaluările efectuate de însăși CSP. Totodată, am anunțat că voi formula o opinie separată concordantă cu privire la hotărârea adoptată de CSP. Or, colegii din CSP nu au susținut propunerile mele privind sesizarea Autorității Naționale pentru Integritate referitor la un potențial conflict de interese, dar și inițierea unei proceduri disciplinare, având în vedere existența unei multitudini de semne privind comiterea de către Alexandr Stoianoglo a abaterii disciplinare”, a punctat Litvinenco.

De menționat că decizia finală privind demiterea lui Alexandr Stoianoglo urmează să fie luată de președinta Maia Sandu, după sesizarea acesteai de către CSP.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md