14:19:14 20.03.2023
Stiri

Procurorul general suspendat urmează să fie DEMIS de Maia Sandu. Stoianoglo, NEMULȚUMIT de hotărârea CSP: „Mi s-a reproșat decizia în privința lui Dodon, dar nimeni nu întreabă despre cele în privința Maiei Sandu sau Igor Grosu...”

Actualitate 23.05.2022 12:22 Vizualizări3942 Autor: Ziarul National
Procurorul general suspendat urmează să fie DEMIS de Maia Sandu. Stoianoglo, NEMULȚUMIT de hotărârea CSP: „Mi s-a reproșat decizia în privința lui Dodon, dar nimeni nu întreabă despre cele în privința Maiei Sandu sau Igor Grosu...”


Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), întrunit astăzi în ședință, a cerut președintelui R. Moldova, Maia Sandu, demiterea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Decizia a fost adoptată în baza raportului Comisiei de Evaluare a Performanțelor Procurorului General, care a apreciat performanțele lui Stoianoglo din fruntea Procuraturii Generale ca fiind „nesatisfăcătoare”.

Înainte ca CSP să ia decizia în privința sa, Alexandr Stoianoglo a încercat să-și convingă foștii colegi că în perioada exercitării mandatului și-a îndeplinit conștiincios atribuțiile, că nu a promovat persoane loiale, nu a pornit dosare la comandă, adăugând că a ținut Procuratura departe de jocurile politice.

„Noi am activat împreună un an și nouă luni. Nu cred că a fost un procuror general care să aibă o comunicare mai intensă cu CSP decât mine. Cred că sunteți de acord că eu am manifestat deschidere și respect în fața voastră. Cunoașteți că nu am promovat persoane loiale în funcție, eu nu am nevoie de oamenii mei în sistem. Arătați un exemplu când am făcut asta? Am făcut împreună multe lucruri bune. În perioada mandatului meu, Procuratura a fost ținută departe de jocurile politice, nu am pornit niciun dosar la comandă. Mi s-a reproșat de ce am luat acea decizie în privința lui Dodon… (în privința dosarului „kuliok” n.r.). Dar de ce nimeni nu spune câte decizii noi am adoptat în privința doamnei Sandu, domnului Grosu… Eu am înțeles că politicienii mereu au vrut implicarea Procuraturii în jocuri politice”, a declarat Stoianoglo în fața membrilor CSP.

De asemenea, Stoianoglo nu-și reproșează faptul că a cerut ajutorul lui Veaceslav Platon în investigarea furtului miliardului.

„L-am invitat și în biroul de serviciu pe Platon, dar pot să vă spun că am fost gata și sunt gata să mă întâlnesc și cu diavolul pentru a restitui banii în buget. Am avut întrevederi cu avocații lui Șor, Filat, Plahotniuc. Legislația nu interzice procurorului general să aibă întâlniri cu orice persoană, inclusiv care sunt sub învinuire. Platon a propus 7-8 variante de întoarcere a banilor, dar în majoritatea cazurilor au fost legate de activitatea băncilor”, a adăugat Stoianoglo.

Ministrul Justiției și membrul CSP, Sergiu Litvinenco, cel care i-a reproșat lui Stoianoglo legăturile cu Platon, a formulat o opinie separată.

„CSP a decis să acorde calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat. Am susținut de principiu acordarea calificativului, ținând cont de ceea ce a înserat comisia în raportul său, dar și de evaluările efectuate de însăși CSP. Totodată, am anunțat că voi formula o opinie separată concordantă cu privire la hotărârea adoptată de CSP. Or, colegii din CSP nu au susținut propunerile mele privind sesizarea Autorității Naționale pentru Integritate referitor la un potențial conflict de interese, dar și inițierea unei proceduri disciplinare, având în vedere existența unei multitudini de semne privind comiterea de către Alexandr Stoianoglo a abaterii disciplinare”, a punctat Litvinenco.

De menționat că decizia finală privind demiterea lui Alexandr Stoianoglo urmează să fie luată de președinta Maia Sandu, după sesizarea acesteai de către CSP.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md