14:30:31 05.12.2022
Stiri

Primăria Sectorului 2 din București face un PAS înapoi în privința acordării a 1 000 000 de lei românești prorusului Ion Ceban. Hrițuc: „Ceban trebuie IZOLAT. Nu trebuie nici măcar primit la întâlniri în România”

Actualitate 20.04.2022 10:28 Vizualizări1228 Autor: Ziarul National
Primăria Sectorului 2 din București face un PAS înapoi în privința acordării a 1 000 000 de lei românești prorusului Ion Ceban. Hrițuc: „Ceban trebuie IZOLAT. Nu trebuie nici măcar primit la întâlniri în România”


Primarul Sectorului 2 din București, Radu Mihaiu, a făcut un pas în spate în privința alocării a 1 000 000 de lei românești Primăriei Chișinău, pentru a fi construit un centru municipal de tineret. Ion Ceban inclusese deja pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 21 aprilie proiectul privind aprobarea finanțării de 200 000 de euro, dar totul a fost dat peste cap în urma presiunii opiniei publice asupra reprezentantului Uniunii Salvați România (USR), Radu Mihaiu.

Analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, i-a atras atenția primarului de la USR că Ion Ceban ar fi „omul Moscovei”, care vrea să ajungă chiar și în funcția de președinte al R. Moldova cu banii contribuabilului român.

„Primarul Radu Mihaiu încearcă să se justifice, spunând că are un acord de înfrățire cu Pretura Botanica și că ar avea bani prinși în buget, pe care ar putea să îi ofere acestei subdiviziuni. Astfel, încearcă să spună că nu are treabă cu Ceban, că nu are o legătură directă cu Primăria Chișinău. Un răspuns politic, dar care nu ține ca justificare”, a menționat Hrițuc.

Citește și: Reacție de la București: „Ceban poate să își mai treacă în palmares un „primar român fraierit”. Pe banii românilor este ajutat un primar PRORUS, care nu a scos un cuvânt împotriva agresiunii ruse și care are sforile la Moscova”

Instituțional, pretura este o subdiviziune administrativă a Chișinăului, așa cum este sectorul în București. „Pretorul e echivalentul primarului de sector, doar că în Chișinău pretorul este desemnat de primarul general, adică de Ceban. Nu este ales de locuitori. Pretorul de la Botanica este Diana Guba, care înainte să ocupe această funcție a fost consilierul lui Ceban. Ea a fost numită de Ceban în funcția de pretor”, a argumentat Hrițuc.

La întâlnirea din februarie între Radu Mihaiu și Ion Ceban a asistat și Diana Guba.

Citește și: Avertisment pentru PRIMARII din România: „Ivan Ceban este o CONSERVĂ rusească, iar mesajele sale sunt elaborate în laboratoarele Kremlinului. Ajutați indirect să mențină controlul asupra Chișinăului”

„Bănuiesc că la întâlnire știa cine că Ion Ceban este omul Moscovei, că a fost un apropiat al lui Igor Dodon. De asemenea, cred că știa foarte bine că Ceban face un antijoc total la adresa guvernării proeuropene, la adresa Maiei Sandu. Întâlnirea sa cu Ceban, acordul de înfrățire cu subdiviziunea condusă de omul lui Ceban sunt greu de explicat, iar promisiunile că le va acorda sprijin financiar au fost aduse la cunoștința publicului încă de atunci. Dacă toate acestea s-au petrecut doar ca urmare a faptului că primarul USR nu a cunoscut o parte din elemente, ce rol are pretura, cine este pretorul, atunci, Mihaiu poate să facă un pas în spate și să nu îi mai ofere sprijin primarului prorus. Din câte știu, acordul de înfrățire nu a fost semnat de cei doi primari, ci a fost parafat de Consiliile locale”, a adăugat acesta.

În opinia lui Hrițuc, „Ceban trebuie izolat”. „Nu trebuie primit nici măcar la întâlniri în România, pentru ca el încearcă să se valideze, să se folosească de faptul că are relații cu autoritățile locale de aici, pentru a-și face propriul joc politic în R. Moldova. Ceban vrea să își lanseze un nou partid, să arate că este mai de „centru” față de PSRM. Moscova a înțeles că vechea strategie, folosirea „forței”, a temelor dure precum „jandarmul român” nu mai are succes în R. Moldova. A trecut pe o strategie mai soft – „și cu vestul și cu estul” - iar Ceban este actorul politic care are acest rol. Așadar, domnule primar, poate evitați pe viitor să îl mai validați pe Ceban și pe oamenii lui. Pe banii României, Ceban arată că face lucruri în Chișinău, câștigă puncte și dă senzația că are și sprijin, spălându-se de imaginea vechiului psrm-ist. România are un singur partener în R. Moldova - guvernarea proeuropeană”, a conchis comentatorul politic.

Primarul Radu Mihaiu a reacționat imediat și a dat asigurări că nu s-a decis alocarea celor 200 000 de euro Preturii Botanica. „Ok, sper ca a înțeles deci toată lumea: nu s-a decis finanțarea; colaborarea este strict instituțională. Primăria Sectorului 2 nu a decis acordarea acestei finanțări, pentru că, deocamdată, nu am primit documentația de finanțare. Aceasta finanțare nu poate fi decisa decât de către Consiliul local, în ședință publică, nu o poate decide primarul din pix”, a punctat Radu Mihaiu.

Amintim că, recent, primarul municipiului Constanța a renunțat să mai semneze un acord de „înfrățire” cu primăria condusă de Ceban. În replică, primarul capitalei l-a jignit pe Vergil Chițac.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md