23:44:02 25.06.2024
Stiri

Premierul Ion Chicu a DEMISIONAT, iar MOȚIUNEA de cenzură a opoziției nu va mai fi discutată în Parlament

Actualitate 23.12.2020 11:02 Vizualizări3134 Autor: Ziarul National
Premierul Ion Chicu a DEMISIONAT, iar MOȚIUNEA de cenzură a opoziției nu va mai fi discutată în Parlament


Prim-ministrul Ion Chicu a demisionat din funcție. Anunțul a fost făcut astăzi, după o întrevedere cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și cu spicherul Zinaida Greceanîi.

„Ședința Guvernului de ieri a fost destinată aprobării proiectelor necesare pentru ca țara, începând cu 1 ianuarie 2021, să poată funcționa normal, să putem implementa bugetele anuale, dar și politica bugetar-fiscală. Ne-am îngrijit ca odată cu aprobarea acestor hotărâri de Guvern să nu fie probleme cu finanțarea necesităților primordiale ale statului R. Moldova. Consider că odată cu aprobarea acestor proiecte mașinăria de stat va funcționa, vor putea fi achitate salariile, pensiile, plățile sociale etc.

Acum e absolut necesar să ne concentrăm pe realizarea obiectivului major – dizolvarea Parlamentului. După cum știți sunt două căi legale de a declanșa alegerile parlamentare anticipate. Una dintre ele e demisia Guvernului. În aceste condiții am discutat astăzi și eu am propus și asta voi face, de a veni cu propunerea de demisie a prim-ministrului, respectiv a Guvernului R. Moldova. Astfel, procedura de dizolvare a Parlamentului urmează să fie lansată cât mai curând posibil.

Sper că astăzi voi avea o întrevedere cu președintele ales, Maia Sandu, pentru a discuta despre activitatea guvernului în exercițiu, astfel ca să poată fi asigurată funcționarea instituțiilor statului și a țării în general. Cu alte declarații sper să vin după ce voi avea o întrevedere cu președintele ales Maia Sandu”, a declarat Ion Chicu.

Spicherul Zinaida Greceanîi a anunțat că ședința Parlamentului programată pentru astăzi nu va mai avea loc.

„Dată fiind această decizie asumată a domnului Ion Chicu, ședința de astăzi, în cadrul căreia urma să fie dezbătută moțiunea de cenzură, nu va mai avea loc. Chestiunea este deja epuizată”, a precizat Greceanîi.

La rândul său, Igor Dodon a ținut să afirme că, de mâine, după ce va depune jurământul, Maia Sandu trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru guvernarea R. Moldova.

„Decizia privind demisia Guvernului este asumată. Am considerat că acum, la această etapă, este momentul potrivit. Această demisie nu este sub presiunea moțiunii de cenzură sau protestelor. Noi am demonstrat că putem rezista oricăror lovituri. Este o decizie asumată cu scopul de a declanșa alegerile parlamentare anticipate. Această decizie a fost luată, după ce au fost promovate cele mai importante legi pentru a asigura funcționalitatea statului.

Începând cu ziua de mâine, președintele ales trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru ceea ce este în țară. Trebuie să înceapă discuțiile cu fracțiunile parlamentare pentru numirea altui Guvern, desemnând un candidat la funcția de premier, sau pentru discutarea agendei, foii de parcurs, pentru declanșarea alegerilor anticipate. Noi suntem disponibili pentru această discuție”, a punctat Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md